Новий пакет військової допомоги Італії: Мелоні оголосила про додаткові системи ППО

00:30, 22.02.2023
Новий пакет військової допомоги Італії: Мелоні оголосила про додаткові системи ППО

Зеленський і Мелоні під час першої зустрічі в Києві. (Фото Офісу президента)

Голова Ради міністрів Італійської Республіки Джорджія Мелоні оголосила, що у новому пакеті військової допомоги офіційний Рим надає Україні додаткові системи ППО, окрім раніше анонсованих комплексів SAMP/T-MAMBA.

 

Тоді як президент Володимир Зеленський зауважив, що засоби протиповітряної оборони, які надає Італія, – це те, що реально рятує життя наших людей.

 

Як інформує Україна молода, про це пані Мелоні та пан Зеленський повідомили за результатами перемовин в Києві, передає Офіс президента в ніч на середу.

 

«Коли йде наступ, вся зброя оборонна. Наразі немає питання про відправку літаків, це рішення має бути ухвалене з міжнародними партнерами. Ми зосередилися на системах ППО, SAMP/T, Spada, Skyguard. Пріоритетом є захист інфраструктури та громадян», - сказала прем’єрка Італії.

 

 

І додала: «Що стосується систем протиповітряної оборони, то ми багато працювали в цьому питанні з Францією, аби дуже швидко спільно передати систему, яка є дуже важливою - це SAMP/T. У новому пакеті є також інші важливі системи - Spada і Skyguard. Для нас сьогодні абсолютним пріоритетом є захист стратегічної інфраструктури України для захисту цивільного населення».

 

Зеленський подякував за новий пакет оборонної підтримки для України та наших воїнів і підтвердив, що Італія готує додаткові системи ППО для України: «Там потужний пакет. Ми дійсно отримуємо SAMP/T… .Дуже серйозні технології. Ми над цим довго працювали, і особисте лідерство пані перм’єр-міністра дало можливість нам отримати ці системи. Окрім того, ще дві важливі системи отримає Україна».

 

 

Глава держави висловив подяку Італії, її керівництву та кожній родині за щире бажання відновити разом з Україною мир і безпеку для нашої держави та всієї Європи.

 

Крім того, президент детально поінформував очільницю італійського уряду про українську формулу миру та про те, як Італія може долучитися до реалізації цієї мирної ініціативи. 

 

«Держава-терорист поки що не визнає необхідності припинити агресію. На формулу миру Росія реагувала й реагує, як ми бачимо, ракетними ударами та черговими спробами наступу. Але це не означає, що в миру немає шансу. Це означає, що міжнародна спільнота має з максимальною енергією працювати для реалізації формули миру, яка приведе до повного відновлення міжнародного правопорядку, поверне повну силу Статуту ООН, забезпечить звільнення нашої землі від російського терору й гарантує безпеку не лише нам, а й усій Європі», – наголосив Володимир Зеленський і додав, що голосування за формулу в Генасамблеї ООН відбудеться 23 лютого.

 

 

Зі свого боку Джорджа Мелоні наголосила, що Італія й далі надаватиме нашій державі необхідну допомогу. На її думку, доля Європи та західних демократій пов’язана з перемогою України.

 

Сторони також підписали спільну декларацію, в якій вказано, що Італія засуджує агресію рф проти України, бере до уваги закріплений у конституції курс на вступ до ЄС і НАТО, а також бере до уваги потенціал розвитку двосторонніх відносин. Окремо підкреслюється підтримка Києвом і Римом програми експорту українського зерна, а також рішення Євросоюзу надати Україні статус кандидата на членство.

 

 

Нагадаємо, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок близько півдня прибула до Києва потягом, який вночі вирушив із залізничного вокзалу Перемишля.

 

Спочатку вона відвідала Бучу й Ірпінь, а потім зустрілася із Зеленським. Зокрема, в Ірпені Мелоні сказала: «Це зовсім інше, (...) бачити, як безпричинно руйнуються людські життя, це варто побачити».

 

Як повідомляла «УМ», це перший візит Мелоні до України після того, як її уряд прийшов до влади в жовтні.