Україна та ЄС планують ринкове заміщення російської сталі на українську

18:48, 13.02.2023
Україна та ЄС планують ринкове заміщення російської сталі на українську

Туреччина стала першою країною, яка скористалася санкціями на сталь (Фото з відкритих джерел)

Україна спільно з Євросоюзом працюють над витісненням російської продукції з європейського ринку українськими товарами. Однак, санкції, що запроваджені на сталеву продукцію з росії, поки що приносять частковий успіх.

 

Як інформує Украінс молода, про це розповів заступник міністра економіки України - торговий представник України Тарас Качка.

 

«Ми проводимо дуже велику роботу щодо витіснення російської продукції з ринку ЕС. Ми маємо частковий успіх по сталі, але він впирається в дві речі. По-перше, першою країною, що скористалася із санкцій на сталь, стала Туреччина. Євросоюз зараз посилює свої інституційні спроможності щодо протидії обходу санкцій. З іншого боку - наша металургія на європейському ринку ще не в контексті повного заміщення продукції РФ»,– зазначив Тарас Качка.

 

За його словами, поточний рік буде складним та інтенсивним у частині діалогу, метою якого є розширення взаємовідносин України та ЄС у металургійному секторі на рівні галузевих асоціацій та виробників, з інституціями Євросоюзу. Торговий представник України також наголосив, що зараз ЄС переглядає раніше встановлені антидемпінгові мита на російську та українську металопродукцію. Але асоціація європейських виробників сталі (EUROFER) звернулася до Єврокомісії з пропозицією вилучити Україну з перегляду. Це свідчить про те, що європейські металурги не сприймають українську сталеву продукцію як загрозу.

 

Нагадаємо, що українська влада виступає за те, щоб уся російська металургійна продукція опинилася під санкціями, а також за надання українським металургам доступу до американського ринку. Крім того, Мінекономіки планує сприяти збільшенню переробки металургійної сировини в середині країни.

 

Раніше перший віце-прем'єр-міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна прагне розширити міжнародну угоду про експорт зерна морськими портами, включивши до нього можливість відвантаження сталі. За її словами, це дозволить підтримати економіку країни, яка постраждала від російської війни, і наростити ВВП.

 

Як повідомляла УМ, міністри фінансів країн Великої сімки ухвалили план щодо граничної ціни на російську нафту, з метою позбавити президента рф володимира путіна додаткових доходів для продовження збройної агресії проти України.