Уряд не платитиме винагороду в розмірі 30 тисяч грн військовим у тилу

15:39, 31.01.2023
Уряд не платитиме винагороду в розмірі 30 тисяч грн військовим у тилу

Виплати в 30 тисяч грн. збережуть для військових, які виконують завдання сході, півдні та півночі країни. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Військовослужбовці, які несуть службу в тилу, за межами бойових дій сходу, півдня чи півночі країни, не отримуватимуть додаткову місячну виплату у 30 тисяч гривень вже з 1 лютого.


Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Міноборони.


«Бойові виплати у 100 тис. гривень на місяць будуть збережені українським бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти - виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються.

 

Анонсовані зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів ВВНЗ, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій»,— йдеться у повідомленні.


Зокрема, зміниться підхід до виплати 30 тисяч грн. Її скасують для тилових підрозділів та військовослужбовців, які перебувають поза зоною бойових дій.


Водночас, виплати в 30 тисяч грн. збережуть для військових, які виконують завдання на сході, півдні та півночі країни. 


При цьому, щоб підвищити рівень соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей, вже з 1 лютого 2023 року будуть збільшені розміри щомісячної зарплатні, щоб мінімальний рівень для Збройних Сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України, становив не менше ніж 20 100 гривень.

 

Для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України — на рівні не менше ніж 17 000 гривень. 


Порядок виплат грошової винагороди змінюється з 1 лютого 2023 року.


Таке рішення у спільній заяві військових аргументують необхідністю оптимізувати видатки Держбюджету та встановленням справедливої фінансової нагороди для тих, хто виконує завдання в районах бойових дій, але не бере безпосередньої участі в боях.


Адже наразі усі військовослужбовці, включно зі строковиками та курсантами, у різних регіонах України отримують додаткові 30 тис. гривень


"Водночас бійці, які, ризикуючи життям, виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть безпосередньої участі в боях з противником, отримують абсолютно такі ж самі додаткові виплати - 30 тисяч гривень".


Зазначається, що тепер виплати "напряму залежатимуть від районів перебування військовослужбовців, складності і специфіки бойових чи спеціальних завдань, які вони виконують".


Таким чином, військові, в залежності від специфіки бойових завдань та місця свого перебування, будуть отримувати: 


— Передова: зп +100 тисяч за бойові завдання;

— Передова-тил, південь, північ: зп +30 тисяч грн виплати;

— Усі решта: лише зп 


Як повідомляла УМ, Володимир Зеленський повідомив, що військове керівництво країни отримало завдання на Ставці Верховного Головнокомандувача - створити резерви, щоб захисники мали змогу відновлювати сили після бойових дій.