В Оклахомі бійців ЗСУ навчать управлінню системою Patriot

18:35, 10.01.2023
В Оклахомі бійців ЗСУ навчать управлінню системою Patriot

Українські військові пройдуть навчання на одному з головних полігонів США

Українські військові розпочнуть навчання щодо управління системами протиповітряної оборони Patriot уже наступного тижня, яке пройде на одній з головних баз США   у Форт-Сіллі, штат Оклахома. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив канал CNN із посиланням на двох чиновників у Вашингтоні.

 

За їхніми словами, вже наступного тижня розпочнеться навчання українських воїнів у Форт-Сіллі, де США проводять власні тренування з експлуатації системи Patriot.

 

Полігон в Оклахомі є одним із чотирьох головних навчальних центрів для армії США та будинком для школи польової артилерії американців, де військовослужбовців навчають уже понад 50 років.

 

Раніше представниця Пентагону Лора Купер повідомила, що навчання займе кілька місяців, але поки що не змогла назвати конкретних термінів його завершення.

 

Для довідки: комплекси Patriot розроблені компанією Raytheon, які вперше були розгорнуті армією США в середині 1980-х. Patriot модернізується та перебуває на озброєнні понад 10 країн, зокрема США, Ізраїлю, Німеччини, Іспанії. Його роль – захищати від повітряних та ракетних загроз у складі інтегрованої системи ППО. Залежно від модифікації цей комплекс ППО здатний прикривати радіус 100 км, а балістичні ракети – збивати в зоні 15-20 км. Стеля за висотою – 20+ км, швидкість – 5000 км/год.

 

21 грудня США виділили Україні військову допомогу на 1 млрд доларів:  у пакеті – ЗРК Patriot, плюс від Пентагону, $850 млн – там снаряди для танків та РСЗВ "Град".

 

США почнуть навчати українські екіпажі для Patriot найближчим часом. Можливо, їх навчатимуть  не в Європі, а в США.

 

ЗСУ вже затвердили список військових, які поїдуть навчатися працювати з комплексом ППО Patriot.

 

Як повідомляла УМ, у Великій Британії українські новобранці з невеликим військовим досвідом  або й загалом без нього впродовж 5 тижнів проходитимуть навчання, де набудуть навичок, потрібних для виживання та ефективності в бойових діях на передовій.