У ЄС узгодили граничну ціну на російську нафту: $60 за барель

09:08, 03.12.2022
У ЄС узгодили граничну ціну на російську нафту: $60 за барель

Обмеження цін на російську морську нафту, введене Великою сімкою, має набути чинності 5 грудня. (mind.ua)

Керівництво Євросоюзу погодилося встановити максимальну ціну (верхню межу) на російську нафту на рівні $60 за барель.

 

Йдеться насамперед про нафту, яка транспортується морем.

 

Як інформує Україна молода, про це пише The New York Times та інші західні ЗМІ із посиланням на постійного представника Польщі при ЄС Анджея Садоса та кількох дипломатів Євросоюзу.

 

Зазначається, що угода передбачає коригування ціни на російську нафту кожні два місяці, аби цінник був нижчим за ринкову вартість на 5%.

 

Після довгих переговорів Польщі та країнам Балтії вдалося домогтися додаткових умов, спрямованих на покарання Москви, включно з механізмом, який дозволить переглядати ціну кожні два місяці.

 

Цей крок ЄС узгоджує з країнами G7, які ініціювали цінове обмеження. Очікується, що країни Великої сімки випустять офіційну заяву до кінця цього тижня.

 

Водночас голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн  заявила, що рішення про обмеження ціни на російську нафту допоможе стабілізувати світові ціни.

 

«Угода ЄС про граничну ціну на нафту, узгоджена з G7 та іншими країнами, значно скоротить доходи Росії. Це допоможе нам стабілізувати світові ціни на енергоносії, що принесе користь економікам, що розвиваються, у всьому світі», – написала пані Урсула у Twitter.

 

 

Тепер увага прикута до того, як на це відреагує Кремль. Раніше міністр закордонних справ рф Лавров зазначав, що рівень верхньої межі ціни не має значення.

 

Ризик для нафтових ринків полягає в тому, що якщо верхня межа буде встановлена занадто низько, Москва може реалізувати погрозу закрити видобуток, що призведе до зростання світових цін на нафту.

 

«Оскільки Росія вже продає свою нафту зі знижкою, верхня межа вище, ніж ціна флагманського сорту країни - відомого як Urals - яка впала до 45,31 долара за барель на цьому тижні в порту Приморськ на Балтійському морі. У середу вона виросла до $48,04», - пише Bloomberg.

 

Нагадаємо, що початкова пропозиція G7 минулого тижня передбачала обмеження ціни на рівні $65-70 за барель, без механізму коригування.

 

Обмеження цін на російську морську нафту, введене Великою сімкою, має набути чинності 5 грудня, замінивши більш жорстку пряму заборону ЄС на купівлю російської морської нафти як спосіб захисту глобальної пропозиції нафти, оскільки росія виробляє 10% світової нафти.

 

Ідея забезпечення дотримання обмеження G7 полягає в тому, щоб заборонити судноплавним, страховим і перестрахувальним компаніям обробляти вантажі російської нафти у всьому світі, якщо її не продають за ціною, нижчою за ту, що встановила G7 та її союзники.

 

Оскільки основні світові судноплавні та страхові компанії базуються в країнах Великої сімки, обмеження ціни сильно ускладнить Москві продаж своєї нафти за вищою ціною.

 

Як повідомляла "УМ", днями  Брянській області рф палали резервуари з нафтопродуктами. 

 

Також палав найбільший нафтопереробний завод Сибіру.