В Україні створять фонд ліквідації наслідків збройної агресії рф

15:17, 19.10.2022
В Україні створять фонд ліквідації наслідків збройної агресії рф

За рахунок націоналізованого російського майна та націоналізованих коштів відбуватиметься відбудова зруйнованих рашистами будинків

Верховна Рада ухвалила законопроект про створення фонду ліквідації наслідків збройної агресії росії. Він буде фінансуватися за рахунок продажу націоналізованого російського майна та націоналізованих коштів. Проєкт закону у другому читанні підтримали 251 народних депутатів.

 

Як інформує Україна молода, відповідний законопроєкт з’явився на сайті парламенту.

 

Відповідний документ підготували за ініціативою уряду і Міністерства фінансів.

 

Ці кошти витрачатимуть на будівництво, реконструкцію об’єктів критичної інфраструктури, зокрема водо- та теплопостачання, забезпечення житлом ВПО, закупівлю шкільних автобусів, спецтранспорту, обладнання для медзакладів, комп'ютерного та мультимедійного обладнання для закладів освіти.

 

Також кошти спрямують на компенсації українцям, яких було поранено.  

 

Крім цього, кошти можна спрямовувати на розроблення проєктної (проєктно-кошторисної) документації для об’єктів, які були зруйновані внаслідок російської агресії, закупівлю шкільних автобусів, спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств із благоустрою територій.

 

Наповнення Фонду, відповідно до документа, передбачається за рахунок коштів, отриманих від примусового вилучення майна російської федерації та її резидентів в Україні.

 

Рішення про виділення коштів з Фонду (у разі потреби - з відкриттям нових бюджетних програм, включаючи трансферти місцевим бюджетам) приймає Кабінет Міністрів за погодженням із комітетом Верховної Ради України з питань бюджету.

 

Як відомо, наразі негайного відновлення потребують щонайменше 1463 об’єкти житлово-комунального господарства, 829 закладів освіти, 301 медичний заклад, 3838 житлових будинків, що були пошкодженні внаслідок російської агресії.

 

Як повідомляла УМ, украінцям заборонять продавати квартири, отримані як компенсацію за втрачене через війну житло. При цьому розпоряджатися нерухомістю, придбаною за ці гроші, люди не зможуть невизначений час.