рф вимагає від Франції не постачати зброю ЗСУ

15:24, 08.10.2022
рф вимагає від Франції не постачати зброю ЗСУ

Москва викликала дипломата П‘єра Леві, щоб висловити протест щодо поставки зброї в Україну (Фото з відкритих джерел)

До міністерства закордонних справ у Москві росія викликала посла Франції П'єра Леві, щоб висловити протест проти поставок зброї в Україну, оскільки Київ відвоював території за допомогою цієї зброї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє МЗС рф.

 

«Російська сторона наголосила на небезпеці збільшення поставок озброєнь і техніки київському режиму, а також активізації навчальних програм з підготовки українських військових»,— йдеться в заяві російської дипломатії.

 

«Ця лінія суперечить заявам із Парижа офіційних осіб, які кажуть, що хочуть мирного врегулювання в Україні»,—написало джерело, додавши, що французький посол розмовляв із російським заступником міністра Олександром Грушком.

 

20 вересня П'єр Леві вже зустрічався в Москві з Грушком. У пресрелізі російська дипломатія тоді визнала "неприйнятним" продовження "постачання Україні західної зброї, зокрема французької".

 

Від початку російського наступу в Україні 24 лютого Париж поставив Києву військове обладнання, зокрема 18 далекобійних гармат "Цезар", особливо потужних для нанесення ударів по лініях постачання в тилу фронту.

 

Франція розглядає можливість поставки Києву від шести до дванадцяти додаткових одиниць цієї 155-мм гармати, встановленої на вантажівці, взятої із замовлення для Данії, повідомило AFP у понеділок джерело, близьке до цього питання, підтвердивши повідомлення в газеті Le Monde.

 

Париж також вивчає можливість постачання Києву 20 бронемашин "Бастіон".

 

Україна, отримавши численні поставки західної зброї, особливо американської, з початку вересня провела кілька успішних контрнаступів і відвоювала у російських військ значні території.

 

Як повідомляла УМ, Президент Франції Емманюель Макрон підтвердив плани щодо відправлення в Україну додаткових самохідних артилерійських установок Caesar.