Японія готує новий пакет нелетальної військової допомоги Україні

19:12, 15.09.2022
Японія готує новий пакет нелетальної військової допомоги Україні

Наразі Японія продовжує надавати Україні військову допомогу і в серпні до країни прибула чергова партія з розвідувальних БПЛА. (Фото: oryxspioenkop.com)

Японія традиційно дотримується одного з найсуворіших у світі підходів до експорту озброєнь, який здебільшого не дозволяє японським оборонним компаніям та державним установам експортувати чи навіть передавати військове обладнання до інших країн.

 

Втім, офіційний Токіо не боїться зайняти чітку позицію в україно-російській війні і робить все можливе, щоб обійти свої власні обмежувальні правила і процедури та надати максимальну підтримку Україні.

 

Відтак, в Японії готують новий пакет нелетальної військової допомоги Україні. До нього мають увійти необхідні високотехнологічні засоби.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив посол України в Японії Сергій Корсунський в інтерв’ю Радіо НВ.

 

«Що стосується України, то політика Японії продовжується, допомога нам не припиняється, готується нова порція цієї допомоги. Єдине що – це не зброя, але це те, що буде нам необхідно, щоб продовжувати цю фантастичну контроперацію і щоб зустріти зиму», - повідомив посол.

 

Пан Корсунський також зазначив, що високотехнологічні БПЛА вже давно поїхали в Україну. Деякі з них уже використовують наші військові.

 

«Поки що я утримаюсь від назви певних пристроїв, які ми просимо. Але у нас є дуже чіткий терміновий запит від Міністерства оборони. Сьогодні я мав зустріч з головою ради директорів Hitachi. Ця компанія виробляє декілька видів продукції, які дуже нам потрібні для цивільних і для інших операцій, і ми говорили про це», - зазначив український дипломат.

 

Також список потреб від українського оборонного відомства посол України передав міністру оборони Японії.

 

«Ми маємо чітке розуміння того, що вони дуже уважно його вивчають і розуміють всю терміновість необхідності постачання цих речей. Там є електроніка та інші засоби, які будуть нам дуже потрібні в перспективі. Я дуже сподіваюсь, що це станеться, і найближчим часом, ще до зими, ми зможемо це відправити в Україну і використовувати за призначенням», - резюмував Корсунський.

 

 

Зауважимо, що на сьогодні військова допомога Японії Україні включає 40 малих розвідувальних БПЛА, 6900 касок та 1900 бронежилетів.

 

Як пишуть аналітики Стейн Мітцер та Юст Оліманс (у співавторстві з Тарао Гоо) у новому матеріалі, присвяченому японській допомозі Україні, спочатку у міністерстві оборони Японії на чолі з Нобуо Кісі вивчили статтю 116-3 Закону про Сили самооборони, яка передбачає, що надмірне обладнання Сил самооборони може бути передано країнам-союзникам, що розвиваються.

 

Однак ця стаття навмисно виключає передачу озброєння та боєприпасів.

 

Також японці подолали політику "Трьох принципів передачі оборонного обладнання", прийняту у 1967 році, що забороняє експорт (нелетального) військового обладнання "сторонам конфлікту".

 

Під визначення "сторони конфлікту" відповідно до "Трьох принципів передачі оборонного обладнання" підпадають хіба що Північна Корея та Ірак. Таким чином, Японія могла вільно постачати Україні нелетальне оборонне обладнання, оскільки за іронією долі вона не є "стороною конфлікту" відповідно до японського законодавства".

 

Однак потім МО Японії зіткнулося з проблемами, пов'язаними з "оперативними інструкціями", що обмежують постачання нелетального обладнання виключно предметами, що використовуються для транспортування, порятунку, патрулювання (кораблів), спостереження та розмінування. Таким чином, виключалася передача шоломів та куленепробивних жилетів, оскільки вони вважаються оборонним спорядженням відповідно до японської Постанови про контроль за експортною торгівлею.

 

«Щоб обійти ці суворі правила, японський уряд заявив, що шоломи Type 88, які використовуються і японськими військовими, технічно не є військовим обладнанням, оскільки їх можна купити і на приватному ринку, це, безумовно, креативна інтерпретація. Щоб уникнути майбутніх проблем при постачанні країнам нелетального спорядження на кшталт шоломів, японський уряд також заявив про свій намір додати їх разом із бронежилетами до "оперативних інструкцій". Після цієї цікавої, але виснажливої бюрократичної гри 6900 шоломів Тype 88 та 1900 бронежилетів Type 3 Kai, а також інша військова уніформа та гуманітарна допомога були відправлені до Європи на борту транспортних літаків JASDF KC-767 та C-2», - йдеться у матеріалі аналітиків.

 

Наразі Японія продовжує надавати Україні військову допомогу і в серпні до країни прибула чергова партія з десяти розвідувальних БПЛА.

 

Японська підтримка України, напевно, не ослабне і в майбутньому, а рішення росії призупинити переговори з Японією про статус окупованих росією чотирьох південних Курильських островів тільки підлило олії у вогонь.

 

Приєднання до режиму санкцій проти рф та надання Україні допомоги у розмірі 300 мільйонів доларів на додачу до майже 2 мільярдів доларів, виділених з 2014 року, показує, що Японія не боїться зайняти чітку позицію в конфлікті і зробить все можливе, щоб обійти свої власні обмежувальні правила та надати максимальну підтримку.

 

                                                        Захисник України у військовій уніформі з Японії.

 

У наведеному нижче списку зроблено спробу відстежити (нелетальне) обладнання, поставлене або обіцяне Японією за час російського вторгнення в Україну в 2022 році. Список сортовано за категоріями обладнання.

 

Розвідувальні БПЛА із Японії

30 Parrot ANAFI [Постачаються з квітня 2022 року і далі].

~10 розвідувальних безпілотників [серпень 2022]

 

Транспорті засоби

Декілька фургонів для перевезення персоналу та продовольства [серпень 2022]

 

Військове спорядження для ЗСУ з Японії

6900 шоломів Kai Type 88 Version 2 [березень 2022]

1900 куленепробивних жилетів Kai Type 3 [березень 2022]

військова уніформа (включаючи польову куртку версії 2) [березень 2022]

костюми Type 00/Type 18 для захисту від небезпечних речовин (включаючи протигази) [Постачається з квітня 2022 р.]

 

Різне обладнання

обладнання зв'язку [березень 2022 р.]

супутникові телефони [березень 2022 р.]

біноклі [Постачається з березня 2022 року і далі]

240 наметів [березень 2022]

генератори [березень 2022 р.]

50 фотоапаратів [березень 2022]

освітлювальні прилади [березень 2022]

 

Медичне приладдя [березень 2022]

110 000 пайків на випадок надзвичайних ситуацій [березень 2022]

 

Як повідомляла "УМ", уряд Японії планує подвоїти витрати на армію протягом 5 років. Офіційний Токіо стривожило вторгнення росії в Україну, невдоволення Китаю Тайванем та ядерна зброя Північної Кореї.