Гроссі вперше прокоментував відвідування Запорізької АЕС

11:54, 02.09.2022
Гроссі вперше прокоментував відвідування Запорізької АЕС

Гроссі запевнив, що на ЗАЕС буде присутня постійна місія МАГАТЕ. (Фото Енергоатому)

Рафаель Гроссі, Гендиректор МАГАТЕ дав перший коментар після відвідин Запорізької АЕС в Енергодарі. Він зазначив, що на станції функціонуватиме постійна місія організації.

 

Як інформує УМ, про це 2 вересня повідомили в «Енергоатомі» у Телеграм опублікувавши відео із коментарем Гроссі.

 

Так, Гроссі підкреслив, що місія МАГАТЕ все ще перебуває на ЗАЕС. Голові організації вдалося завітати до блоків станції, побачити аварійні системи та інші елементи.

 

"Наша робота на станції тільки почалася. Я багато чого бачив. І мої люди все ще знаходяться там. Ми мали можливість обійти весь майданчик. Я входив усередину блоків, я мав можливість побачити аварійні системи, дизель-генератори, інші елементи. Також ми відвідали блокові щити управління кількох енергоблоків", - зазначив Гроссі.

 

За його словами, експерти місії обрали три-чотири ключові зони, які безпосередньо мали побачити, і змогли це зробити.

 

"Ми збираємося бути присутніми на станції протягом тривалого часу. У нас багато роботи щодо проведення детального аналізу деяких технічних аспектів того, що ми побачили", - заявив генеральний директор МАГАТЕ.

 

Він також додав, що станцію та її фізичну цілісність було порушено кілька разів, випадково чи навмисно.

 

Крім того, за його словами, є дві групи технічних експертів. Перша перебуватиме на ЗАЕС до неділі чи понеділка, продовжуючи оцінку, продовжуючи роботу, яку було розпочато сьогодні, працюючи в тих же місцях. Вони можуть сформувати певні спостереження та висновки оцінки, щоб детально сформувати звіт.

 

"Після цього планується забезпечити на АЕС нашу постійну присутність. Вони повинні будуть давати об'єктивну нейтральну технологічно обґрунтовану оцінку того, що відбувається на станції", – сказав Гроссі.

 

Також Гроссі зазначив, що залишає ЗАЕС, однак місія МАГАТЕ залишиться на станції.

 

Додамо, що росіяни відкрито показали інспекторам МАГАТЕ свою військову техніку в машзалі Запорізької АЕС.

 

Раніше ми писали, що російська окупаційна армія перетворила територію Запорізької АЕС на повноцінну військову базу, яку вона використовує для обстрілу українських населених пунктів на протилежному березі Дніпра.

 

Як повідомляла УМ, місія МАГАТЕ перебувала на ЗАЕС в Енергодарі лише дві години.