Тришкін каптан: комплекси NASAMS закриють небо Києва та ще одного міста

12:36, 24.07.2022
Тришкін каптан: комплекси NASAMS закриють небо Києва та ще одного міста

Зенітно-ракетний комплекс NASAMS. (Фото: Defex)

Кілька норвезьких зенітно-ракетних комплекси NASAMS, які західні партнери передадуть Україні найближчим часом, закриють лише небо Києва та ще одного міста.

 

Закрити ж небо над всією Україною, за умови більших поставок комплексів NASAMS, можна буде лише до кінця 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, таку думку висловив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко у інтерв’ю виданю Obozrevatel.

 

«Звісно, ці ППО нам потрібні, але вони точкові. У них радіус дії 20 кілометрів за висотою та 40 кілометрів за дальністю, і то покращеними ракетами.

 

Треба прикривати столицю, центр прийняття рішень, а ще одну використовувати деінде, реалізовувати принцип тришкіного каптана – коли утворилася «дірка», відриваємо «латку» з іншого місця і прикриваємо нею це місце. А на старому місці з'являється «дірка», - сказав генерал-лейтенант.

 

Пан Романенко зауважив, що в умовах бойових дій ці ППО ще не перевірялися, але попередньо вони можуть працювати по балістичних та крилатих ракетах, у тому числі по "Іскандерах".

 

На його думку, Захід годує Україну "чайними ложками", бо військова допомога є абсолютно недостатньою.

 

«Це сучасні американсько-норвезькі ППО. Президент Зеленський просив їх ще у березні. У плані протиповітряної оборони нам дали дві чайні ложки сучасної техніки. Ми дуже раді цій обставині. Якщо темпи будуть такими самими, то, щоб випити всю чашку, це завершиться до кінця наступного року», - констатує ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ.

 

Він додав, що, на жаль, засобів протиракетної оборони за 30 років незалежності України у нас так і не з'явилося, хоча можливості, зокрема виробничі, були.

 

Як повідомляла «УМ», передача Україні німецьких зенітно-ракетних комплексів Iris-t SLM затримується через відсутність дозволу з боку канцлера ФРН Олафа Шольца.

 

Заявку на покупку 11 одиниць систем ППО у компанії Diehl Defense Україна подала ще на початку липня.