Австралія є найбільшим донором української оборони за межами НАТО

15:46, 13.07.2022
Австралія є найбільшим донором української оборони за межами НАТО

Австралія надає Україні громіздку техніку, яку доправляють літаками

Австралія довела, що відстань — не перешкода, якщо йдеться про підтримку дружньої країни, яка потребує допомоги. Нині Австралія є найбільшим донором української оборони поза межами НАТО. Країна з іншого континенту постачає в Україну громіздкі броньовики, що доставляють повітрям, тому австралійську допомогу не можна назвати інакше як разючою.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляють аналітики Стейн Мітцер та Йост Оліманс у військовому блозі Oryx, присвяченому військовій допомозі Австралії Україні. 
 
Загалом Австралія вже поставила або пообіцяла Україні 28 БТР M113AS4 та 60 бронемашин із посиленим мінним захистом (MRAP) Bushmaster.
БТР M113AS4 набагато потужніший за старі моделі M113, обіцяні США, Португалією та Литвою, за рахунок нового двигуна, трансмісії, підвіски, балістичного захисту та вежі з 12,7-мм ручним кулеметом M2. "Бушмайстри" ж захищені від саморобних вибухових пристроїв та оснащені дистанційним бойовим модулем EOS R400S-Mk2 із 7,62-мм легким кулеметом M240C.
 
 
Спільно з Канадою та США Австралія також поставила Україні 155-мм гаубиці M777. Загалом у травні 2022 року з Австралії надійшло шість гаубиць M777A2 (загалом їй зараз належать 54 одиниці). Подальша військова допомога враховувала безпілотні повітряні та наземні транспортні засоби та радарні системи, хоча докладна інформація про їх типи та кількість поки що відсутня. 
 
Також за останні місяці Україна отримала кілька тисяч штурмових гвинтівок F88 Austeyr та бойову техніку на суму 50 мільйонів доларів (враховуючи ракети та боєприпаси).
 
Окрім бойової техніки Австралія поставила українській армії "тактичні хибні цілі". Ймовірно, серед них танки серії Т-72, БМП та системи ППО, виготовлені австралійською компанією GaardTech. Ці хибні цілі можуть заманити російські гелікоптери, безпілотники й артилерію, щоб атакувати їх, тим самим рятуючи справжню машину або систему, яка знаходиться поблизу, а також фіксуючи російські цілі. 
 
 
Оскільки російсько-українська війна і не думає закінчуватись, очікуються нові партії військової допомоги з боку Австралії. Вона могла б передати велику кількість своїх БТР M113, тому що на озброєння австралійської армії незабаром надійдуть БМП KF41/AS21.
 
Нижче наведено список військової техніки, поставленої чи обіцяної Австралією Україні за часи російського вторгнення 2022 року. Список відсортований за категоріями озброєнь. Зверніть увагу, що через конфіденційний характер деяких постачань зброї можна робити припущення лише щодо нижньої межі загального обсягу поставленого озброєння. Цей список оновлюватиметься в міру оголошення або розкриття інформації про подальшу військову підтримку.
 
—28 M113AS4 [поставляються з червня 2022 року й далі];
—бронемашини з посиленим мінним захистом (MRAP);
—60 бронемашин Bushmaster [поставляються з квітня 2022 року й далі].
—6 155-мм гаубиць M777 [квітень 2022 р.].
—безпілотні повітряні та наземні засоби [будуть поставлені].
—радар;
—невідомі системи радіолокації [квітень 2022];
—стрілецька зброя (постачається разом із боєприпасами);
—бойова техніка (ракети та боєприпаси) на 50 мільйонів доларів [березень чи квітень 2022 року];
—декілька тисяч штурмових гвинтівок F88 Austeyr [березень 2022];
—різне обладнання;
 
Як повідрмляла УМ, прем‘єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз відвідав у Київській області визволені від російських загарбників Бучу, Ірпінь і Гостомель і був приголомшений звірствами, що там коїлися.