Уряд Литви посилив обмеження транзиту до Калінінграда

13:49, 11.07.2022
Уряд Литви посилив обмеження транзиту до Калінінграда

Литва не дозволяє через свою територію ввезення бетону, деревини, спирту та інших товарів до Калінінграду

Попри залякування росії,  Литва посилила обмеження транзиту через свою територію в Калінінградську область РФ.

Чинності набула заборона на імпорт низки товарів російського походження на територію Євросоюзу. Це передбачено четвертим пакетом санкцій ЄС.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters.
 
Зокрема, мова йде про заборону на ввезення бетону, деревини, спирту і промислових хімікатів на спиртовій основі. Обмеження торкнеться транзиту до Калінінградської області рф. Раніше вважалося, що у новому розʼясненні щодо застосування санкцій від Європейської комісії для цього російського регіону можуть бути винятки.
 
Як відомо, 18 червня влада Литви запровадила заборону на залізничний та автомобільний транзит підсанкційних товарів через свою територію в Калінінградську область росії. Заборона торкнулася вугілля, металів, цементу, деревини, будівельних матеріалів і високотехнологічних виробів. За словами губернатора Калінінградської області, під заборону потрапили 40—50% усіх вантажів. У МЗС Литви заявили, що обмеження запровадили після консультації з Єврокомісією та під її керівництвом.
 
У відповідь росія почала погрожувати Литві, а в Калінінградській області розпочалися військові навчання. Секретар ради безпеки рф патрушев заявив, що кремль найближчим часом відповість на «блокаду» області, а жителі Литви «серйозно відчують на собі наслідки цих заходів»
 
«Якщо ситуація не стабілізується найближчими днями, то Росія вживе жорстких заходів щодо Литви та Європейського Союзу»,- заявила прессекретар російського МЗС Марія Захарова. «Проблема надто довго вирішувалася».
 
17 червня стало відомо, що Литва через санкції ЄС наполовину обмежить залізничний транзит певних товарів з Росії до Калінінграда. Компанія отримала роз'яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари й вантажі йдуть з однієї частини Росії в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено. 
 
У відповідь на блокаду Калінінграда Росія погрожує ЄС і НАТО та заявляє, що Москва може перейти до розв'язання проблеми будь-якими способами
 
Як повідомляла УМ, Європейський союз згодився піти на поступки Кремлю і дозволив перевозити в Калінінград товари, проте в обмеженому обсязі. У найближчі дні Єврокомісія опублікує уточнення з питання перевезень з Росії в Калінінградську область.