Для відновлення України потрібні колосальні інвестиції – Зеленський

00:19, 03.07.2022
Для відновлення України потрібні колосальні інвестиції – Зеленський

Зеленський вірить у відбудову України. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вважає, що для відбудови України потрібні колосальні інвестиції – мільярди доларів, нові технології, передовий досвід, нові інституції та, звичайно, реформи.

 

На його думку, це можливість показати себе для інших держав і компаній.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави заявив у вечірньому зверненні в ніч на неділю.

 

Він нагадав, що у понеділок у Лугано в Швейцарії відбудеться спеціальна конференція щодо відновлення України, на якій Україна представить свій національний план як усе це реалізувати.

 

«Масштабний міжнародний захід, присвячений відбудові нашої країни. Відбудові у широкому сенсі слова. Треба не просто відновити все, що зруйнували окупанти, а створити нову основу для нашого життя, для України – безпечну, сучасну, зручну, безбар'єрну. Для цього потрібні колосальні інвестиції – мільярди, нові технології, передовий досвід, нові інституції та, звичайно, реформи», - сказав Зеленський.

 

І додав, що це найбільший економічний проєкт в Європі нашого часу і надзвичайні можливості показати себе для кожної держави, для кожної компанії, яких ми запросимо працювати в Україну.

 

За даними Президента, територія 10 областей України постраждала від бойових дій після 24 лютого. За цей час вдалося звільнити 1 027 міст і селищ, ще 2 610 поки перебувають під російською окупацією. І більшість із них потребують відбудови, сотні з них – російська армія повністю зруйнувала, їх фактично треба будувати заново.

 

«Але окрім цього – десятки міст в інших областях України зазнали ракетних ударів. Сотні підприємств знищені. Серед них є і складні, дуже небезпечні виробництва – це хімія, це металургія…

 

Звичайно, ми вже почали своїми силами відновлювати нормальне життя у звільнених громадах, територіях. Але реалізувати такий масштабний проєкт по всій країні, дати нові стандарти безпеки, нову якість життя можна тільки залучивши міжнародні можливості», - підкреслив глава держави.

 

За його словами, конференція в Лугано може стати вагомим кроком для відбудови України.

 

«І коли ми реалізуємо цей проєкт, – а я впевнений, що це буде, – його відлік буде вестися, можливо, саме з цього заходу. Хоча належить зробити ще дуже багато для нашої перемоги – і це тяжкий шлях, бо війна продовжується – але вже зараз треба робити все можливе, щоб агресор програв не тільки на полі бою, а ще історично, концептуально... Щоб кожен у росії запам’ятав, що Україну не зламати – нічим, ніким і навіть жорстокою війною», - наголосив Президент.

 

Як повідомляла «УМ», антикризовий план для України, над яким працює Національна рада відновлення, може передбачати переформатування уряду та скорочення кількості міністерств ледь не удвічі.

 

Перша публічна презентація цього українського "плану Маршалла" планується на інвестиційній конференції у швейцарському Лугано 4 липня.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страхи "зеленої раті". Оман Зеленського проти США і Британії.