Воєнним злочином є блокування рф українського зерна – Боррель

12:28, 20.06.2022
Воєнним злочином є блокування рф українського зерна – Боррель

Представник ЄС Жозеп Боррель заявив у Люксембурзі, що "мільйони тонн пшениці були заблоковані і мільйони людей не зможуть споживати цю пшеницю".

Блокада українських портів, що не дозволяє здійснити експорт мільйонів тонн зерна та спричиняє загрозу голоду у світі та війна росії проти України – воєнний злочин, за який росії доведеться нести відповідальність.

 

Як інформує УМ, про це 20 червня заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Люксембурзі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ.

 

«Проблеми виходять від російської блокади українського зерна. Мільйони тонн пшениці були заблоковані і мільйони людей не зможуть споживати цю пшеницю. Тож ця війна матиме драматичні наслідки для світу. Ми закликаємо росію розблокувати порти та дозволити експорт цього продовольства», - наголосив Боррель.

 

Він висловив підтримку зусиллям в рамках ООН з деблокування українських портів та морських торговельних шляхів у Чорному морі та висловив впевненість, що рішення для цієї проблеми буде знайдено вже невдовзі.

 

«Ми підтримуємо зусилля Об’єднаних Націй з деблокування експорту з України. Сподіваюся, що ніхто не зможе чинити спротив тиску міжнародного співтовариства. Впевнений, що Об’єднані Нації наприкінці досягнуть угоди. Важко уявити, що мільйони тонн зерна залишаються заблокованими в Україні, а у решті світу люди страждають від голоду. Це реальний воєнний злочин. Тож я не можу уявити, що це триватиме довго. Інакше відбудеться щось таке, за що росія нестиме відповідальність. Ви не можете використовувати голод людей як зброю на війні», - додав Боррель.

 

Він наголосив, що наслідки агресивної російської війни стають дедалі все більш небезпечними не лише для України, але для усього світу. Існує реальний ризик великого голоду, особливо в країнах Африки.

 

«Саме ця (російська) війна призводить до зростання цін та нестачі енергії й продовольства. Я наполягаю на цьому - зовсім не європейські санкції створили цю кризу. Наші санкції не спрямовані проти продовольства або проти добрив, всі, хто хочуть купляти їх, можуть робити це без жодних перешкод. Економічні гравці мають знати, що ці поставки з росії не входять до наших санкцій. Тож вони можуть здійснювати операції, вони можуть купувати та транспортувати, можуть страхувати», - зауважив високий представник ЄС.

 

У результаті бойових дій в українських портах виявилися заблокованими понад 20 мільйонів тонн українського зерна, значна частина якого призначалася для Всесвітньої продовольчої програми ООН.

 

Європейський Союз створив так звані «коридори солідарності» для вивезення українського зерна суходолом, з використанням залізничного, автомобільного транспорту та внутрішніх водних шляхів, але ці надзвичайні заходи не можуть у повному обсязі вирішити проблему з українським зерновим експортом. ЄС підтримує зусилля ООН з пошуку шляхів розблокування українських портів та поновлення торговельного судноплавства у Чорному морі.

 

Як повідомляла УМ, російська федерація  краде українське зерно із захоплених територій завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни і провокує такими діями глобальний голод.