росія провокує голод у світі навмисне знищуючи зерносховища в Україні – Боррель

11:09, 13.06.2022
росія провокує голод у світі навмисне знищуючи зерносховища в Україні – Боррель

Боррель зробив невтішний прогноз: у світі може настати продовольча криза через війну розв"язану росією в Україні.

російська федерація  краде українське зерно із захоплених територій завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни і провокує такими діями глобальний голод.

 

Як інформує УМ, про це в інтерв’ю французькому виданню Journal du Dimanche заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомили на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

 

«Європейський Союз не забороняв експорт українського зерна або експорт російського зерна, або добрив. Але хто бомбить зернові елеватори, хто знищує врожай або краде його? Це робить ЄС чи ж росія? Хто блокує українські порти своїми військовими кораблями – ЄС чи ж росія?

 

Саме у цьому полягають труднощі у забезпеченні морського транспорту у Чорному морі, і ми маємо зробити все, щоб розв’язати цю проблему. Я повторюю: росія використовує зернову блокаду як зброю війни, всі повинні бути свідомими цього. І якщо зернові та соняшник не зможуть покинути українські порти - так, у світі відбудеться голод», - сказав високий представник ЄС.

 

Він зауважив, що вирішальне слово у розблокуванні українських портів та у вивезенні українського зерна на зовнішні ринки має сказати ООН.

 

«Рішення, з моєї точки зору, може виходити лише від Об’єднаних Націй. Зерно - 20 мільйонів тонн - має бути вивезено із України до завершення (збору) літнього врожаю, і всі тисячі потягів або барж будуть недостатніми для цього.

 

Агентства ООН, включаючи Всесвітню продовольчу програму, мають вести переговори з росією для посередництва у цьому деблокуванні. Резолюція Ради безпеки може допомогти, але оскільки росія є постійним членом РБ, не є певним, що рішення може прийти звідси», - наголосив Боррель.

 

Він зауважив, що росія розгорнула шалену пропагандистську кампанію, намагаючись звинуватити ЄС та його політику санкцій у глобальній продовольчій кризі, але при цьому кремль не робить нічого, щоб полегшити становище найбільш вразливих країн, зокрема, на Африканському континенті.

 

У результаті російської агресії в портах України виявилися заблокованими більше 20 мільйонів тонн зерна, близько половини з якого призначалася для потреб Всесвітньої продовольчої програми ООН. Такі дії росії, яка продовжує морську блокаду, краде українське зерно з тимчасово захоплених територій України та бомбить українські сховища із зерном, загрожують світу виникненням глобального голоду.

 

Як повідомляла УМ, якщо росія не припинить війну, у світі може розпочатися голод.