Угода країн ЄС про ембарго на нафту з рф буде частковою - Боррель

15:30, 30.05.2022
Угода країн ЄС про ембарго на нафту з рф буде частковою - Боррель

Країни ЄС на саміті узгодили про ембарго на нафту з росії, однак лише на часткове (Фото з відкритих джерел)

Верховний представник Європейського союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель 30 травня підтвердив, що, врахувуючи інтереси держав, які не мають морського доступу до постачання палива, країни ЄС узгодили частковим ембарго на нафту з росії.
 
Як повідомляє Україна молода, про це високопосадовець повідомив у інтерв'ю каналу Franceinfo. 
 
Борель розповів, що для досягнення угоди між усіма 27 країнами в рішенні має бути обумовлено збереження постачань нафтопроводами.  
 
«Будьмо прагматичними: країни, які не мають виходу до моря, такі як Угорщина, Чехія або Словаччина, становлять від 7 до 8% російського імпорту нафти. Тому очевидно, що вони зазнають особливих труднощів. Ми повинні дати їм більше часу для адаптації. Важливо знайти угоду, яка всіх об'єднує»,– сказав голова європейської дипломатії.
 
30-го і 31 травня у Брюсселі триває позачерговий саміт Європейської ради, присвячений наслідкам війни в Україні. Агентство Reuters опублікувало попередню угоду про ембарго на російську нафту, у ній обумовлено збереження постачання нафтопроводами. 
 
За інформацією агентства, документ попередньо схвалили всі учасники саміту, він має забезпечити чесну конкуренцію на єдиному ринку ЄС, а також солідарність між державами-членами в разі раптових перебоїв у постачанні.
 
4 травня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала шостий пакет санкцій проти РФ. Зокрема, за її словами, до нього має увійти поетапна відмова ЄС від російської нафти.
 
Угорщина – остання країна, яка блокує запровадження Євросоюзом нафтового ембарго проти РФ. 
 
The Wall Street Journal писала, що ЄС має намір дати відтермінування на 20 місяців Угорщині. Politico зазначало, що Євросоюз розглядає компенсацію Угорщині за підтримку нафтового ембарго проти Росії.
 
9 травня фон дер Ляєн провела переговори з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. За її словами, є прогрес, але потрібна подальша робота.
 
12 травня міністр закордонних справ країни Петер Сіярто заявив, що Угорщині потрібно вкласти в модернізацію інфраструктури сотні мільйонів євро, аби відмовитися від російської нафти.
 
Як повідомляла УМ, радники керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Європа продовжує купувати газ та нафту у росії, таким чином фінансуючи кремль на жорстоку кровопролитну війну проти України.