У Давосі закликають до «плану Маршалла» для України

11:29, 23.05.2022
У Давосі закликають до «плану Маршалла» для України

Президент Давоського економічного форуму Берге Бренде.

Берге Бренде, президент Давоського економічного форуму закликає до запровадження «плану Маршалла» щодо України.

 

Як інформує УМ, про це він заявив німецькому виданню Süddeutsche Zeitung.

 

«Навіть без мирної угоди, яка на цей момент є малоймовірною, ми повинні почати роботу над реконструкцією, принаймні на територіях, які перебувають під контролем України. Нам потрібний план Маршалла для України», – сказав Бренде.

 

Йдеться про інфраструктуру, електроенергію, школи, дороги та мости, уточнив він.

 

Бренде сказав, що хоче поширити заклик до такого плану на щорічній зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі, яка розпочинається в понеділок.

 

Президент Всесвітнього економічного форуму хоче залучити до плану лідерів бізнесу: «Для цього ми також зберемо керівників компаній – під гаслом «Генеральні директори для України». Важливу роль у відбудові країни, додав він, має відігравати приватний сектор.

 

Новий очільник форуму також пояснив, чому російські компанії та політики не запрошені до Давосу через війну проти України. «росія повернеться, якщо вони знову будуть виконувати міжнародне право», - заявив він.

 

На чотириденній зустрічі в швейцарських Альпах майже 2500 учасників з кіл політики, бізнесу та суспільства обговорять нагальні міжнародні проблеми, в тому числі, пов'язані з війною в Україні. Президент України Володимир Зеленський візьме участь у форумі через відеозв’язок.

 

Нагадаємо, після Другої світової війни США інвестували мільярди доларів у відбудову Західної Європи. План Маршалла отримав назву на честь тодішнього держсекретаря США Джорджа Маршалла.

 

Як повідомляла УМ, із 22 по 26 травня в Швейцарському Давосі пройде Всесвітній економічний форум, який збере близько 2,5 тисяч гостей. У понеділок очікується виступ Президента України Володимира Зеленського, представників росії на офіційних заходах не буде.