Велика кількість біженців з України може стати благом для Європи

12:28, 24.04.2022
Велика кількість біженців з України може стати благом для Європи

Чимало українців уже не повернуться на батьківщину й залишаться назавжди за кордоном (Фото з відкритих джерел)

Порятунок українців буде не лише тягарем для країн Європи, але може виявитись позитивом та благом, оскільки країни Європи потребують робочої сили.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив директор європейського департаменту МВФ Альфреда Кеммера у інтерв’ю  Голосу Америки
 
Більше 5 мільйонів українців, переважно жінки та діти, змушені були полишити свою країну через війну. Відплив біженців до Європи вже перевищив кількість сирійських біженців в 2015-2016 роках, йдеться в Регіональному економічному звіті МВФ.
 
Країни, які мають спільний кордон з Україною, особливо Польща, а також Угорщина, Молдова, Румунія та Словаччина, прийняли найбільше біженців, відзначили в МВФ. ЄС надав тимчасовий захист, щоб допомогти українцям, які мусили бігти від війни.
 
«З європейських країн найбільший тягар у зв’язку з війною в Україні припав на країни Східної Європи», —сказав Альфред Кеммер.
 
Він відзначив, що Польща приймає значну кількість біженців – три мільйони з п’яти мільйонів тих, хто полишив Україну. Витрати для польського бюджету складатимуть, за оцінками, від 0,5 до 1% ВВП. 
 
«Це немало. Однак, Польща вітає біженців і ми розуміємо європейську солідарність, солідарність багатьох європейських країн, коли йдеться про допомогу українським біженцям. Все ж, є вплив на бюджет і нам відомо, що є тиск на ринок житла, але є значне бажання допомогти і тому, ми вважаємо, що першу фазу було проведено дуже успішно»,- говорить він.
 
У довгостроковій перспективі Україна хоче, щоб біженці повернулись. Чим раніше це відбудеться, тим краще, додає посадовець.
Він однак зауважує, що в середньостроковій перспективі українці можуть допомогти в подоланні нестачі робочої сили в Європі.
 
«Дехто з біженців може залишитись на довгий період і це буде позитивом для Європи, бо в середньостроковій перспективі в Європі не вистачає робочої сили», - вказує посадовець.
 
Кеммер відзначає – Європа виявила значну солідарність в допомозі українцям, але невизначеність, спричинена війною, триває.
 
«Витрати спричинені війною – значні і невизначеність є значною також. В нашому прогнозі ми розглядали вплив можливого газового ембарго щодо Росії і знову ж таки, від таких дій найбільше постраждають країни Східної Європи. Є значна невизначеність стосовно шкоди, яку може принести війна, але, гадаю, політики готові на ці виклики відповідати», - говорить він.
 
Як інформує УМ, вимушеними емігрантами, внаслідок російського вторгнення,  стали понад п’ять млн українців.