На Сумщині пропонують збудувати на кордоні з рф п’ятиметровий мур

19:48, 15.04.2022
На Сумщині пропонують збудувати на кордоні з рф п’ятиметровий мур

Від сусідів, які несуть смерть і руйнування, точно треба відгородитися. (facebook.com/Zhyvytskyy)

Відгородитися від росії потужною стіною – 5 метрів заввишки і стільки ж завширшки – пропонує очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це він сказав у інтерв’ю LIGA.net.

 

«Поки ми не збудуємо стіну, як між США і Мексикою, – чи ще в рази більшу й потужнішу, – загроза для Сумщини, на жаль, буде залишатися. Поки такої стіни немає – дуже складно щось прогнозувати», - зазначив пан Живицький.

 

І додав: «Враховуючи збитки, завдані Україні, було б непогано побудувати хорошу п'ятиметрову стіну. Як у висоту, так і в ширину».

 

Очільник Сумщини нагадав, що «це питання обговорюється з 2014 року».

 

 

«На жаль, за вісім років нічого не було зроблено. Але це треба зробити. І перед новим роком, коли загроза почала збільшуватися, про це на центральному рівні досить серйозно говорили. На жаль, не встигли, -наголосив Живицький. - А ті інженерні плани, що пропонувалися (так звана стіна Яценюка. – Авт.), на сьогодні вже не достатні. Їх реалізація не дала б необхідного ефекту.

 

Дмитро Живицький додає, що після нашої перемоги буде просувати ідею спорудження такої стіни: «Однозначно. І це моя принципова позиція. Має бути стіна, і вона має бути справжня. Також потрібен набір серйозних технічних та інженерних рішень, що дадуть можливість запобігти такому вторгненню». 

 

Голова Сумської ОВА наголосив, що разом із такою стіною «нам треба будувати лінію оборони».

 

«Це мають бути стаціонарні фортифікаційні споруди, опорні пункти. І вся лінія кордону з Росією має бути захищена не тільки стіною, а повинні постійно бути тут і військові. Бо на момент вторгнення у нас були тільки прикордонники, які, на жаль, не мали відповідного озброєння та бронетехніки», - додав він.    

 

«Прикордонний статус області на все життя несе нам загрозу, поки Росія буде залишатися тоталітарною державою з неадекватним керівництвом», - наголосив Живицький.

 

 

Нагадаємо, спорудження стіни на кордоні з росією обговорюється ще з 2014 року. Після початку російсько-української війни у 2014-му,  навіть розпочалося спорудження такої стіни. Проєкт передбачає інженерно-технічне облаштування держкордону (рокадні шляхи, загородження, рви, вали, техпристрої) для забезпечення моніторингу і стримування незаконного переходу кордону контрабандистами, диверсійними групами.

 

У 2025 році спорудження такої загороді мало бути завершене.

 

Як повідомляла «УМ», голова Сумської  військової облдержадміністрації  Дмитро Живецький цілий місяць з початку війни із відносно затишного Тернополя активно роздавав інтерв’ю,  розповідаючи про те, що відбувається в області та як героїчно  бореться його Сумщина з агресором.

 

І повернувся в Суми через місяць, аж після того, як ЗСУ звільнили один із районних центрів – Тростянець.