Нагнітання паніки шкодить економіці України – Зеленський

18:10, 28.01.2022
Нагнітання паніки шкодить економіці України – Зеленський

Зеленський акцентує, що нагнітання в інформаційному просторі шкодить економіці України. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський переконаний, що нагнітання паніки на міжнародній арені щодо можливого вторгнення Росії в Україну неабияк шкодить економіці України.

 

Тому глава держави закликає світових лідерів та засоби масової інформації не нагнітати цю саму паніку своїми заявами і публікаціями.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив під час спілкування з іноземними журналістами в п’ятницю, яке транслював Офіс президента.

 

За словами президента, сьогодні він не бачить загрози більшої ескалації, ніж вона була раніше, на початку минулого року.

 

"Так, збільшилась кількість військових, але я про це говорив на початку ще 2021 року, коли говорилось ще про військові навчання РФ. Тоді було велике збільшення, тоді нас підтримали і Сполучені Штати, і наші європейські друзі. Вони закликали Росію відвести війська. Зараз я не вважаю ситуацію більш напруженою, ніж вона була тоді, у пік навчань", - сказав глава держави.

 

І підкреслив, що тоді ситуація також була дуже гострою, але такої інформаційної політики, як сьогодні, в українському та світовому інформаційному просторі не було.

 

"Я вважаю, і про це ми говорили з президентом (Байденом - Ред.), що ця політика повинна бути виваженою. Я не кажу, що він (Байден - Ред.) впливає на ЗМІ, вони вільні. Але політика повинна бути виваженою. Журналісти, якщо вони хочуть знати, якою є ситуація, нехай вийдуть в Київ. У нас що, їздять танки по вулицях? Ні… Але відчуття зі ЗМІ, що у нас війна, у нас ходять війська по дорогах, у нас мобілізація, люди кудись їдуть. Це не так. Нам не потрібна ця паніка", - зазначив Зеленський.

 

Він не виключає можливості ескалації, але акцентує, що нагнітання в інформаційному просторі шкодить економіці України.

 

"Я говорив, що я розпочав говорити з лідерами держав і пояснювати їм, що нам потрібно на сьогодні стабілізувати економіку нашої держави через всі ці сигнали, що завтра війна", - сказав Зеленський.

 

І додав: "Cигнали пішли навіть від поважних лідерів держав, вони вже відверто, навіть не дипломатичною мовою, говорять: "Завтра буде війна". Це паніка. Паніка на ринках, паніка у фінансовому секторі. Скільки це коштує нашій державі?".

 

Як повідомляла «УМ», раніше телерадіокомпанія CNN з посиланням на анонімного українського високопосадовця повідомила, що Байден і Зеленський нібито посперечалися щодо реальної загрози російського вторгнення.

 

Президент США нібито попередив, що це майже безсумнівно станеться, тоді як Зеленський запевняв, що загроза не настільки однозначна.

 

У Білому домі назвали ці анонімні коментарі такими, що не відповідають дійсності, зокрема щодо майже невідворотного вторгнення Росії у лютому.