Байден та Зеленський під час «телемоста» посперечалися про рівень загрози нападу РФ

09:49, 28.01.2022
Байден та Зеленський під час «телемоста» посперечалися про рівень загрози нападу РФ

Розмова президентів виявилася непростою. (Фото: CNN)

Президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові посперечалися про те, наскільки серйозна загроза російського вторгнення.

 

Як інформує УМ, про це 28 січня повідомила CNN, посилаючись на слова анонімного співрозмовника.

 

Водночас, у Білому домі та Раді нацбезпеки США телерадіокомпанії не підтвердили такий опис розмови президентів.

 

Як розповів CNN український співрозмовник, розмова президентів була тривалою і відвертою, але проходила "не дуже гладко". За його словами, Байден казав Зеленському, що є загроза швидкої російської атаки і вторгнення майже безсумнівно буде, щойно трохи згодом у лютому ґрунт достатньо промерзне.

 

Зеленський, у свою чергу, наполягав, що загроза від Росії "небезпечна, але неоднозначна" і немає впевненості, що напад буде.

 

Співрозмовник сказав також, що Байден нібито казав, що США не нададуть суттєво більше військової допомоги.

 

У Білому домі не погодилися з таким описом розмови.

 

Речниця Ради національної безпеки США Емілі Горні у своєму коментарі сказала, що анонімне джерело "злило неправдиву інформацію".

 

"Президент Байден сказав, що є явна ймовірність, що Росія може здійснити вторгнення до України у лютому. Він вже казав про це публічно, і ми попереджаємо про це вже місяцями. Повідомлення про щось іще, чи щось інакше – повністю неправдиві", – сказала вона.

 

За словами посадовця США у сфері нацбезпеки, розмова президентів тривала годину і 20 хвилин. Байден сказав Зеленському, що російське вторгнення потенційно можливе у лютому, але не казав, що воно неодмінно буде.

 

Речник Зеленського теж не погодився з описом розмови від анонімного джерела.

 

Нагадаємо, що розмова президентів відбулася 27 січня.

 

Як повідомляла УМ, Рада нацбезпеки і оборони України розглянула питання забезпечення національної безпеки від внутрішніх і зовнішніх загроз під час засідання у понеділок ввечері.