Данило Гетьманцев відкинув вимоги ФОПів щодо РРО

15:05, 26.01.2022
Данило Гетьманцев відкинув вимоги ФОПів щодо РРО

Гетманцев наголосив, що жодного скасування чи відтермінування РРО підприємцям не буде (Фото з відкритих джерел)

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що парламент не йтиме на компроміси з рухом "SaveФОП" та не скасовуватиме чи відтерміновуватиме норму про обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) фізичними особами-підприємцями другої-четвертої груп.

 

Як інформує Україна молода, про це він повідомив під час брифінгу, коментуючи протести біля Верховної Ради.

 

"Дискусія повинна відбуватися як дискусія, а не викручування рук і охлократія, коли, виводячи на вулиці декілька тисяч людей, змушують приймати рішення не на користь 40 мільйонів. Право на тінь, право не сплачувати податки – в кого такі права є?" – сказав депутат. Він  назвав організаторів протесту "покидьками", які просто обманюють підприємців. 

 

Гетманцев зазначив, що парламент готовий дати поблажку підприємцям та мінімізувати штрафи за невикористання касового апарату,але "жодних перенесень, жодних відтермінувань і скасувань" не буде.

 

«Перенесень не буде. Жодних не буде відтермінувань. І скасування не буде жодного. Єдине що ми зробимо, ми тим, хто встановить РРО негайно до лютого місяця, ми штрафи на 2022 рік практично брати не будемо. Лише 10%. Це я вже подав поправку, вона пішла у законопроєкт про індустріальні парки, я вже взяв на себе політичну відповідальність, що це відбудеться. Я думаю, що підтримка цього рішення буде», –зазначив політик 

 

Він наголосив, що РРО використовуються у всіх цивілізованих країнах, "навіть у Російській Федерації", і всі уряди України з 2010 року хотіли, але не наважувалися ввести їх, бо це непопулярна реформа.

 

За даними Гетманцева, на кінець січня ФОПи встановили вже близько 330 000 реєстраторів.

 

Класичні РРО коштують від 4 до 20 тисяч гривень, а їхнє обслуговування щомісяця вартує 200-300 грн. Натомість програмні РРО (ПРРО) – безкоштовні. Це програми для телефона, планшета чи комп'ютера. А їхнє щомісячне обслуговування коштує до 200 грн. Зареєструвати його простіше – через кабінет платника податків.

 

У випадку невикористання РРО передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека.

 

Ця норма не стосується фізосіб-підприємців, які не проводять розрахункові операції. Тобто бізнес, який отримує оплату лише у вигляді банківського переказу за реквізитами, може працювати без фіскалізації.

 

Зазначимо, з 1 січня 2022 року фізичні особи-підприємці (ФОП), що є платниками єдиного податку другої, третьої та четвертої груп зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій, або програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО/ПРРО) при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. Гетманцев вважає, що ці зміни підуть на користь і підприємцям, і споживачам, і економіці загалом. 

 

17 грудня 2021 рокуВерховна Рада збиралася на позачергове засідання, щоб перенести цю вимогу на 2023 рік, але не набрала достатньої кількості голосів, навіть щоб винести це питання на розгляд.

 

Обов'язкове застосування РРО мало набрати чинності ще з 2021 року, але 1 грудня 2020 рокупарламент під тиском протестувальників відклав цю норму на один рік. 

 

Як повідомляла УМ,  у Києві підприємці під час стінами Ради проводять акцію SaveФОП. Вимоги учасників – ухвалити законопроєкт № 5866-1, спрямований на захист спрощеної системи оподаткування.