Вовина тисяча: на що саме українці витрачають мільйони

19:54, 04.01.2022
Вовина тисяча: на що саме українці витрачають мільйони

Кожен третій українець витратив "Вовину тисячу" на книжки - 250 млн грн. (facebook.com/knyharniaye)

Понад 6,2 мільйона українців подали заявки в «Дії» на отримання 1000 грн за перші два тижні роботи програми «єПідтримка».

 

Понад 700 млн грн отриманих коштів українці вже витратили. Більшість громадян купували переважно книжки і квитки до кінотеатрів.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Урядовий портал у вівторок, 4 січня.

 

«Замість прямих дотацій ми обрали механізм стимулювання попиту у тих секторах економіки, що найбільше постраждали від карантинних обмежень. Йдеться про креативні індустрії, спорт, книговидавництво, пасажирські перевезення тощо», - розповідає міністр економіки Юлія Свириденко.

 

І додає: «Саме в цих сферах українці можуть витратити і уже витрачають нараховані кошти. І найбільшим попитом зараз користується придбання книжок, квитків у кінотеатри та залізничних квитків».

 

Зокрема, за видами витрат найпопулярнішими стали:

 

книжкові магазини – 250 млн грн;

кінотеатри – 210 млн грн;

залізничні та авіа пасажирські перевезення – 90 млн грн;

театри, концерти та розважальні послуги – 87 млн грн;

спорт – 59 млн грн.

 

Всього з початку дії програми «єПідтримка»українцям вже виплачено майже 6 млрд грн.

 

Нагадуємо, кошти надаються на 4 місяці з моменту отримання, витратити їх можна як онлайн, так і офлайн (шляхом безготівкового розрахунку через термінал компанії).

 

Офіційний старт програми відбувся 19 грудня 2021 року. Програма триватиме рік – до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів.

 

На першому етапі, отримання коштів відбуватиметься через додаток «Дія». Це – найшвидший і найпростіший спосіб.

 

На другому етапі (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) буде запропоновано альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють. Люди, які не мають смартфонів, зможуть подати звернення на отримання допомоги в офлайн форматі.

 

Механіка, яким саме чином відбуватимуться виплати, нині розробляється. Також на другому етапі, в 2022 році, розглядається можливість видачі фізичних банківських карток.

 

Як повідомляла «УМ», медикаменти в рамках програми «єПідтримка», можна буде придбати з другої половини січня 2022 року.