Газпром зупинив транзит газу до Угорщини через Україну

11:41, 01.10.2021
Газпром зупинив транзит газу до Угорщини через Україну

Потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (Фото: tsoua.com)

Російська компанія-монополіст «Газпром» зупинила транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини у п’ятницю, 1 жовтня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє компанія "Оператор ГТС України".

 

"З початку нової газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини. Заявки на транзит газу не надійшли, незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 01.10.2021 по 30.09.2022) у  розмірі 24,6 млн м3 на добу", – йдеться у повідомленні.

 

Компанія нагадує, що з 1 жовтня 2021 року вступив в силу контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд куб м на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через "Турецький потік".

 

"З урахуванням того, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні", – підкреслили в компанії.

 

Зазначається, що Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань.

 

Більше того, український маршрут – економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки.

 

Гендиректор "Оператора ГТС України" Сергій Макогон заявив, що монополізація газових маршрутів "Газпромом" ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості.

 

"Посилення домінуючого положення одного гравця та використання їм важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі  має бути зупинено", – зазначив пан Макогон.

 

Як повідомляла «УМ», Угорщина звинуватила Україну в порушенні її суверенітету через реакцію на угоду з "Газпромом".

 

У Кремлі також заявили, що Україна "не має права" втручатися в ситуацію.

 

Тоді як офіційний Київ закликав Будапешт «не розкручувати емоції» через газовий скандал.