В Україні для багатотонних вантажівок дороги можуть зробити платними - КМУ

17:01, 22.09.2021
В Україні для багатотонних вантажівок дороги можуть зробити платними - КМУ

Власникам вантажівок доведеться затягнути пояси.

Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 22 вересня, схвалив проєкт змін до деяких законів, Бюджетного кодексу і Кодексу про адміністративні правопорушення щодо встановлення плати за користування автодорогами загального значення важкими вантажівками.

 

Як інформує УМ, про це 22 вересня повідомила пресслужба премʼєр-міністра.

 

Мінінфраструктури підготувало законопроэкти, якими пропонується ввести в Україні оплату за користування дорогами державного значення для вантажівок понад 12 тонн.

 

«Тисячі кілометрів доріг в Україні будується за рахунок коштів платників податків. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження та знос саме від вантажівок», — сказано в повідомленні.

 

Отримані з оплат гроші пропонується накопичувати в державному дорожньому фонді. Вони будуть додатковим ресурсом для створення нової інфраструктури і ремонту існуючої.

 

Прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що ініціатива — частина Угоди про асоціацію України з Євросоюзом і такі правила діють в країнах ЄС.

 

Нагадаємо, що у червні в Україні важким вантажівкам заборонили користуватися державними дорогами в спеку. Заборона стосується транспорту із фактичною масою понад 24 тонн і навантаженням на вісь більшь ніж 7 тонн. Обмеження вступають в силу в денний час доби при температурі повітря вище 28 градусів тепла.

 

А з 1 листопада в Україні набуде чинності новий державний стандарт знаків дорожнього руху.