Ціни на традиційні страви до Великодня цьогорія значно більші ніж в минулому році. У середньому подорожчання склало за один рік близько 160 гривень.
Як інформує УМ, нову вартість великоднього кошика підрахували в Інституті аграрної економіки з посиланням на дані Державної статистики України.
То, скільки ж вартуватиме великодній кошик у 2021 році?
У великодній кошик українці зазвичай кладуть: традиційні паски, крашанки, домашню ковбасу, шинку, сало, вершкове масло, м'який та твердий сир, хрін і сіль. З 2020 року вартість цього набору продуктів піднялася на 160 гривень і тепер становитиме 780 гривень.
Яйця подорожчали майже у два рази – за десяток доведеться віддати 38 гривень.
Випічка у 2021 році обійдеться мінімум в 120 гривень за 1 кг.
Домашня ковбаса – 130 гривень за 0,5 кг
Буженина – 135 гривень за 0,5 кг
Сало – 50 гривень за 0,5 кг
Твердий сир – 120 гривень за 0,5 кг
М'який сир – 58 гривень за 0, 5 кг
масло – 114 гривень за 0,5 кг.
Ще 14 гривень доведеться віддати за хрін.
Якщо додати в кошик свіжі помідори, огірки, яблука і червоне вино, то кошик подорожчає до 963 гривень.
Яблука – від 10 гривень за 0, 5 кг
Томати тепличні – 25 гривень за 0,5 кг
Огірки – 28 гривень за 0,5 кг
Пляшка церковного "Кагору" – 120 гривень
Більшість інгредієнтів для випічки паски за рік суттєво подорожчали. А це означає, що й готовий продукт виріс в ціні.
Варто відзначити, що українці не печуть одну паску, а роблять відразу кілька штук. Основні складові для випічки – яйця, борошно і цукор.
Найбільше подорожчали яйця – за десять штук на ринку вже просять близько 40 гривень. Борошна потрібно для паски не менше 1 кг – ціна зросла за рік на 10-15%. Ще знадобиться пачка масла, пляшка молока і йогурту, лимон і родзинки.
Всі продукти для святкової паски – 200 гривень. З цього набору вийшло три готові паски, в середньому ціна однієї – близько 70 гривень.