Великдень-2019: історія свята, традиції та заборони

09:31, 28.04.2019
Великдень-2019: історія свята, традиції та заборони

У ніч Воскресіння Христа після богослужіння віруючі святять паски, яйця та решту традиційних страв, отримуючи таким чином від церкви дозвіл на споживання скоромної їжі (фото: pixabay.com)

Цього року православні християни святкують Великдень 28 квітня. Великдень - свято, історія якого  сягає сивої давнини.
 
Свою назву день Пасхи Ісуса Христа отримав від єврейського свята Пасхи, яке відзначали раніше як день визволення від рабства з Єгипту.
 
Однак, як відомо, розіп’яли Господа саме напередодні свята Великодня.
 
Запозичення назви іудейського свята пояснюється тим, що всі трагічні події земного життя Ісуса Христа сталися перед єврейською Пасхою, а Його Воскресіння - в ніч на Пасху.
 
Існують численні традиції, звичаї та прикмети на Великдень, передає "Прямий".
 
Основні традиції
 
До православного Великодня готуються протягом 7 тижнів, які також називають Седмицями, і супроводжуються вони Великим Постом. Саме стільки часу, згідно з  Біблією, Ісус провів у пустелі. 
Останній тиждень перед Великоднем - найурочистіший, і знаменується багатьма древніми традиціями. Його називають Страсною Седмицею або Великим тижнем. Кожен із 7 днів тут чимось вирізняється, і найбільш важливими перед неділею є Чистий четвер та Страсна п’ятниця.
 
Чистим четвер зветься через те, що православні християни прагнуть духовного очищення, аби бути готовими прийняти таїнство, встановлене Христом. Символічна та духовна чистота проявляються й через фізичну.
 
У Страсну п’ятницю традиційно в церквах виносять плащаницю (символічну тканину, що в неї було загорнуто тіло Ісуса, зняте с хреста). Це день скорботи, коли не можна розважатися і бажано навіть не їсти та не пити.
 
У ніч Воскресіння Христа після богослужіння віруючі святять паски, яйця та решту традиційних страв, отримуючи таким чином від церкви дозвіл на споживання скоромної їжі.
 
Що можна робити на Великдень
 
Великдень або Воскресіння Христове, Паска - святковий день. Тож усі обмеження Страсної Седмиці втрачають силу. Ті, хто постував, можуть розговлятися (перша скоромна трапеза після посту) одразу після Літургії та причастя.
 
Немає також суворої заборони на прибирання хати та роботу. Звісно, бажано цей день присвятити радості та відпочинку з приводу великого свята, але якщо праця є необхідною, вона не заборонена.
 
Що не можна робити на Великдень
 
Переїдати. Виходячи з Великого посту, не можна кидатися  в крайності і їсти більше, ніж потрібно. Апостол Павло говорив: "Все мені дозволено, але не все корисно". Сенс посту був у стримуванні, і Великдень не передбачає рясного застілля.
 
Сваритися і сумувати. Пост також навчав терплячості, і не можна думати, що по виходу з нього можна зриватися на близьких. Також не можна плакати і  сумувати - Пасха це найсвітліше й найголовніше  свято для християн.
 
Робити всі справи в один день. Церква ніколи не забороняла працювати, однак, у свято Пасхи  слід  радіти Воскресінню Христа, побувати у храмі, приділити час сім'ї.
 
Ходити на цвинтар. На Великдень не прийнято ходити на цвинтар - це свято перемоги життя над смертю. З цієї ж причини на Великодньому тижні не звершуються панахиди. Якщо хтось помирає, то відспівування відбувається особливим пасхальним чином.
 
 
Військовослужбовці із зони ООС також передали вітання із Великоднем усім українцям.