Виплати ФОПам: хто і як отримає 8 тисяч гривень

19:58, 06.04.2021
Виплати ФОПам: хто і як отримає 8 тисяч гривень

Виплати у розмірі 8 тисяч отримають не всі.

Міністерство соціальної політики підготувало проект постанови Кабінету міністрів про порядок виплати фізичним особам-підприємцям та найманим працівникам по 8 тисяч гривень в період карантину.

 

Дані виплати отримають тільки у ФОПи у "червоній" зоні.

 

Як повідомляє Україна молода, проект постанови розміщений на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

 

Дана програма розрахована на увесь 2021 рік. Згідно з документом, гроші зможуть отримати у регіоні, де діють додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи (так звана "червона" зона).

 

Заявки потрібно подавати протягом 30 днів із дня запровадження на території додаткових заходів.

 

Зазначається, що по 8 тисяч гривень отримають тільки ті ФОПи та наймані працівники підприємств, основний вид економічної діяльності яких входить до Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються додаткові обмежувальні протиепідемічні заходи.

 

Цей перелік ще повинен затвердити Кабінет міністрів.

 

Заява формується та подається через Єдиний державний веб-портал електронних послуг "Портал Дія", у тому числі з використанням мобільного додатку.

 

У заяві зазначається: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта; адреса реєстрації місця проживання заявника; номер банківського рахунка заявника для виплати допомоги - за стандартом IBAN.

 

Перевірка інформації здійснюється під час формування та подання заяви на відповідність умовам надання допомоги.

 

Пенсійний фонд України здійснює перерахування коштів для виплати не пізніше ніж протягом наступного операційного дня.

 

Втім, 8 тисяч отримають не всі: у порядку прописані категорії, які не підпадають під дію програми. В першу чергу, це ті, чий основний вид діяльності входить в перелік Кабміну. Крім того, повинні бути сплачені всі податки за останній квартал.

 

При цьому, для найманих працівників також встановлена стеля зарплати, коли компенсації не виплачуються - 30 тисяч гривень на місяць.

 

Додамо, що у вівторок президент України Володимир Зеленський підписав закон про компенсації бізнесу і найманим працівникам, зареєстрованих в регіонах, в яких встановлено "червоний" рівень епідемічної небезпеки. Документ набуде чинності з дня, наступного за його опублікуванням.
 

Як повідомляла «УМ», на виплати ФОПам по 8 тисяч з держбюджету планують виділити 2,9 млрд гривень. Гроші зможуть отримати 362,5 тисяч осіб.