Рада схвалила виплати підприємцям у розмірі 8 тисяч грн

19:18, 30.03.2021
Рада схвалила виплати підприємцям у розмірі 8 тисяч грн

Минулого року допомогою держави скористалися 500 тисяч ФОПів та найманих працівників.

Верховна Рада підтримала за основу і в цілому президентський законопроєкт №5300, яким пропонується виплатити 8 тисяч гривень підтримки для ФОП та найманих працівників, діяльність яких обмежена через внесення до червоних зон окремих регіонів України.

 

Як повідомляє УМ, дане рішення підтримали 312 народних обранців під час позачергового засідання у вівторок.

 

Зазначається, що на виплати можуть розраховувати лише застраховані працівники щодо яких сплачено Єдиний соцвнесок за повний квартал.

 

Заступниця керівника Офісу президента Юлія Свириденко пояснила нардепам під час виступу, що законопроєктом "Про надання допомоги застрахованим особам" передбачається:

 

"Фінансова підтримка ФОП та найманих працівників, види діяльності яких будуть обмежені відповідно до того, що певна територія буде віднесена до червоної зони відповідно до постанови Кабміну", – пояснила вона. "Законопроєктом пропонується державна допомога з 2 джерел: перше – це держбюджет, це гарантована сума в розмірі 8 тисяч гривень, а друге джерело – це за рахунок коштів місцевих бюджетів, виключно у розмірі, який приймається відповідним рішенням місцевої ради з місцевого бюджету".

 

Пані Свириденко додала, що минулоріч такою допомогою скористалися 500 тисяч ФОПів та найманих працівників – цьогоріч діятиме схожий механізм.

 

При цьому, для розробки відповідних проєктів постанов Кабмін матиме 10 днів. За слвоами чиновниці Банкової, "урядовці вже до цього готуються, тому затримок з виплатами не буде".

 

Тоді як голова комітету Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова зазначила, що комітет рекомендував законопроєкт №5300 прийняти за основу та в цілому з урахуванням обговорених пропозицій депутатів. А саме, до проєкту включили працюючих пенсіонерів та пенсіонерів, які мають статус ФОП – вони також можуть отримати державну допомогу.

 

Як повідомляла «УМ», держава готова виплатити ФОПам та працівникам, які постраждають внаслідок карантинних обмежень у червоних зонах, по 8 тис грн.

 

Прем'єр Денис Шмигаль доручив міністрам розробити алгоритм відшкодування втрат людям, які були змушені припинити свою діяльність через запровадження червоного рівня епідемічної небезпеки.