«Північний потік-2» поновив роботу біля берегів Данії

08:54, 07.02.2021
«Північний потік-2» поновив роботу біля берегів Данії

Будівництво газогону із Росії до Німеччини дном Балтійського моря в обхід України відновилося.

Консорціум «Північний потік-2» поновив прокладання труб на морській ділянці неподалік берегів Данії.

 

Йдеться про відновлення будівництва газогону із Росії до Німеччини дном Балтійського моря в обхід України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє консорціум «Північний потік-2».

 

Зазначається, що російське судно-трубопрокладач «Фортуна» (яке перебуває під санкціями США) завершило необхідні випробування і почало вкладати труби в водах Данії.

 

Зауважується, що «всі роботи здійснюються з належними дозволами» і що подальша інформація про перебіг і плани будівництва буде надана «в належний час».

 

Раніше, 24 січня консорціум повідомляв, що почав у водах Данії роботи для відновлення будівництва газопроводу.

 

У Німеччині дискутують щодо доцільності добудови газопроводу, який готовий вже більш ніж на 90 відсотків, – у зв’язку з загрозою санкцій США, а також внутрішньою і зовнішньою політикою Росії.

 

Низка політиків закликала запровадити мораторій на будівництво «Північного потоку-2» у зв’язку з погіршенням ситуації з правами людини в Росії.

 

Також Європейський парламент давно виступає проти газопроводу. 21 січня він ухвалив чергову резолюцію з вимогою зупинити добудову «Північного потоку-2», зокрема, в відповідь на отруєння, а потім арешт у Росії тамтешнього опозиціонера Олексія Навального.

 

Але канцлер Німеччини Анґела Меркель твердо виступає за добудову газогону і заявляє, що можливі нові санкції проти Росії через питання прав людини не зачеплять цього проєкту. Влада Німеччини також різко критикує санкції США проти «Північного потоку-2».

 

Напередодні, президент Франції Емманюель Макрон підтримав позицію канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо необхідності завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2».