«Північний потік-2» відмовилася сертифікувати норвезька компанія DNV GL

21:17, 02.01.2021
«Північний потік-2» відмовилася сертифікувати норвезька компанія DNV GL

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський «Газпром».

Норвезька компанія DNV GL, яка мала сертифікувати російський газопровід «Північний потік-2» після завершення його будівництва, відмовилась це робити через нові санкції США.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на пресреліз компанії в суботу.

 

«DNV GL припинить всі заходи з перевірки трубопровідної системи Nord Stream 2 відповідно до санкцій і до того часу, поки ці санкції залишаються в силі. Ми реалізуємо план зі згортання нашої підтримки проєкту», - йдеться в заяві DNV GL.

 

Оператор «Північного потоку-2» - компанія Nord Stream 2 AG наразі не коментує подію.

 

DNV GL є партнером першого «Північного потоку», з 2012 року він щороку проходить сертифікацію норвезької компанії. Така перевірка має на меті мінімізацію ризиків для життя людей, майна на навколишнього середовища. Зокрема, сертифікації вимагає «Північний потік-2» на ділянці у водах Данії. Цю частину трубопроводу тільки мають прокласти.

 

Інспекція та сертифікація газопроводу обов'язкова на його данській ділянці, будівництво якої ще не почалося. Передбачається, що російська трубоукладальна баржа "Фортуна" за підтримки інших російських судів повинна приступити до будівництва датської секції в середині січня поточного року.

 

Нагадаємо, напередодні Сенат США подолав вето президента Дональда Трампа на оборонний бюджет країни. Цей документ, зокрема, передбачає розширення санкцій США проти «Північного потоку-2».

 

Американські санкції, які вступили в дію 1 січня з прийняттям Конгресом США оборонного бюджету, забороняють іноземним компаніям надавати послуги з тестування, інспектування та сертифікації трубопроводу. Їм дано 30 днів на те, щоб покинути проєкт, в іншому разі вони потраплять під санкційні обмеження США.

 

Проєкт будівництва газопроводу Nord Stream 2 для постачання газу до Європи в обхід України здійснює російський «Газпром» спільно з провідними енергетичними компаніями Німеччини, Франції та Австрії.

 

Наразі «Північний потік-2» майже повністю готовий, у грудні 2020 року завершилося будівництво ділянки в Німеччині, тепер залишилась лише ділянка в Данії. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи без послуг української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу в декілька мільярдів доларів на рік.