Президент банку «Аркада» Паливода підозрюється у привласненні 50 млн гривень вкладників

15:20, 03.09.2020
Президент банку «Аркада» Паливода підозрюється у привласненні 50 млн гривень вкладників

У банку та за місцем проживання фігурантів цієї справи, зокрема й у підозрюваного, тривають обшуки.

Прокуратура Києва повідомила про підозру президенту банку "Аркада" " Костянтину Паливоді.. Його підозрюють у привласненні грошових коштів фондів фінансування будівництва житлових комплексів "Еврика" та "Патріотика. Загалом незаконним шляхом банків отримав 50 мільйонів гривень.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Прокуратури Києва.

 

Слідство з’ясувало, що у 2018 році підозрюваний разом зі спільниками розробив та реалізував злочинну схему. Відповідно до неї, зловмисники привласнили кошти фондів фінансування будівництва житлових комплексів "Еврика" та "Патріотика". Управителем цих комплексів власне і є "Аркада".

 

У підсумку шляхом видачі кредиту та подальшого проведення операцій із фондів фінансування будівництва вивели 50 мільйонів гривень. Участь у цих операціях брали здебільшого установи, що не мають жодного стосунку до "Аркади". Однак контроль над ними здійснював директор банку.

 

 

Наразі вирішують питання щодо обрання директору "Аркади" запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Крім того, у банку та за місцем проживання фігурантів цієї справи, зокрема й у підозрюваного, тривають обшуки.

 

 

Нагадаємо, правління НБУ ухвалило рішення про віднесення банку "Аркада" до категорії неплатоспроможних. Причина такого кроку – зменшення нормативів капіталу менше ніж до однієї третини від мінімального встановленого рівня.


Крім того, Фонд гарантування запровадив тимчасову адміністрацію у банку "Аркада" та розпочав процедуру виведення банку з ринку.

 

У НБУ зазначають, що виведення банку "Аркада" з ринку не є пов’язаним із затримкою введення забудовниками в експлуатацію будинків ЖК "Еврика" та ЖК "Патріотика".

 

Відомо, що понад 90% вкладників банку "Аркада" (більше ніж 5 тисяч осіб) отримають внески в повному обсязі. Розмір їхніх внесків не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суму в 200 тисяч гривень.

 

Натомість клієнти із більшими обсягами внесків отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Загалом Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладникам в обсязі 285 мільйонів гривень.

 

Найбільшим акціонером банку (станом на 1 червня 2020 року) є Костянтин Паливода з опосередкованою часткою 74,80%.