Рожкова сподівається на збереження нинішньої команди в НБУ

13:00, 13.07.2020
Рожкова сподівається на збереження нинішньої команди в НБУ

До призначення нового глави виконувачем його обов'язків є перший заступник глави НБУ Рожкова.

Правління Національного банку України продовжує повноцінно функціонувати для збереження макроекономічної та фінансової стабільності й очікує призначення нового глави.

 

Як інформує УМ, про це повідомила в.о. глави НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

"Не можна взяти й поставити роботу НБУ на паузу - занадто багато від НБУ залежить (...) Сподіваюся, новий глава захоче зберегти нашу команду, враховуючи, що ми маємо чинні контракти й безліч реформ за різними напрямами, які в процесі реалізації", - сказала вона.

 

Рожкова також зазначила, що не можна переоцінювати роль однієї людини в НБУ, навіть якщо це глава.

 

"Нацбанк уже не той, що був років шість тому. Сьогодні система колегіального ухвалення рішень в НБУ така міцна, що окремі персоналії вже не зможуть керувати центральним банком у ручному режимі. Це просто неможливо", - наголосила в.о. глави.

 

Як повідомляла УМ, глава Нацбанку Яків Смолій 1 липня подав заяву про відставку через політичний тиск. Заяву прийняв президент і 3 липня задовольнила Верховна Рада.

 

До призначення нового глави виконувачем його обов'язків є перший заступник глави НБУ Рожкова. До правління, окрім неї, входять іще четверо заступників, в одного з яких - Олега Чурія - 10 липня цього року скінчився термін повноважень, а рада Нацбанку відмовилася затвердити направлене Смолієм подання на затвердження Чурія на новий термін.

 

Згідно з законом про НБУ, заступник глави центробанку, термін повноважень якого скінчився, обіймає посаду до вступу на неї нового заступника глави, кандидатуру якого подаватиме вже новий глава центробанку.

 

Наступними в правлінні повноваження закінчуються в 2021 році в заступника глави Дмитра Сологуба.