У Луцьку замість ринків запрацюють ярмарки

09:09, 01.05.2020
У Луцьку замість ринків запрацюють ярмарки

Ярмарки проходитимуть щоденно, крім неділі, з 8.00 до 16.00

Попри дозвіл уряду відкривати продуктові ринки, у Луцьку вирішили цього не робити, а натомість організувавши роботу сільськогосподарських ярмарків просто неба.

 

Про це повідомляє УМ з посиланням з посиланням на пресслужба мерії Луцька.

 

"Ринки міста Луцька поки відкривати не будуть... йдеться про роботу лише сільськогосподарських ярмарків, місця яких визначать відповідними документами міської ради та виконавчого комітету Луцької міської ради", - зазначено у повідомленні.

 

За словами депутата міської ради Ігоря Поліщука, на таких ярмарках просто неба зможуть здійснювати продаж сільськогосподарської продукції власного виробництва фермери, фермерські господарства та інші підприємства.

 

Таким рішенням міська влада хоче підтримати фермерів, а містян забезпечити можливістю купувати продукцію вітчизняного виробництва за цінами, що зазвичай нижче, ніж в супермаркетах та підтримати малий бізнес міста.


На територіях, де продаватимуть сільськогосподарську продукцію, чергуватиме інспектор муніципальної варти, який здійснюватиме температурний скринінг, а керівники торговельний місць мають забезпечити за допомогою розмітки відстань між відвідувачами не менше 1,5 метра, відстань між місцями торгівлі не менше 3 метри, а також здійснювати регулярне додаткове прибирання та дезінфекцію. Якість і безпека продуктів має бути підтверджена документально.

 

Ярмарки проходитимуть щоденно, крім неділі, з 8.00 до 16.00. З переліком місць їх розташування можна ознайомитися за посиланням.

 

Крім того, у місті дозволили роботу всім тимчасовим спорудам міста (МАФи, лотки, кіоски та ін.), які мають здійснювати не заборонену на період карантину діяльність; будівельним магазинам; майстерням з ремонту одягу та фотоательє; стоматологічним клінікам усім форм власності, які обслуговуватимуть лише пацієнтів із гострим болем (у зв'язку з перенавантаженням комунальної поліклініки).

 

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів розробив план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. Утім, через протести фермерів Херсонщини уряд вирішив відкрити ринки в Україні, але остаточне рішення переклав на місцеву владу.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

Після цього ринок у Великих Копанях запрацював, а протестувати почали й інші фермери та працівники гуртових ринків не лише Херсонщини, але й сусідніх областей. Нова акція сільгоспвиробників, які перекрили Антонівський автомобільний міст під Херсоном в неділю і висипали на дорогу кілька ящиків огірків, привернула увагу вже багатьох ЗМІ країни.

 

Також буде дозволено приготування та реалізацію на винос продукції, кавових та інших напоїв у закладах ресторанного господарства, торгівлі (в тому числі розміщених у стаціонарних тимчасових спорудах) з використанням захисних екранів між продавцем і покупцем із плівки або пластику, за умови доставки товару продавцем за межі закладу або передачі через обладнане торгівельне віконце. При цьому використання кавових автоматів та самостійне приготування кави відвідувачами залишається забороненим.

Як повідомляв Укрінформ, 29 квітня цього року Кабінет міністрів України дозволив роботу продовольчих ринків під час карантину за умови дотримання вимог безпеки для нерозповсюдження коронавірусної хвороби COVID-19. Основною умовою відкриття таких ринків є рішення відповідного територіального органу Держпродспоживслужби про дотримання протиепідемічних вимог.