В Україні готуються відкрити ринки 1 травня: буде скрінінг температури, дезінфекція і дистанція

21:12, 27.04.2020
В Україні готуються відкрити ринки 1 травня: буде скрінінг температури, дезінфекція і дистанція

Ринки в Україні запрацюють 1 травня лише за умови дотримання усіх правил безпеки.

Влада розглядає можливість відновлення роботи продовольчих ринків в Україні вже цієї п’ятниці, 1 травня.

 

Втім, це можливо лише за умови дотримання усіх правил безпеки.

 

Як інформує «Україна молода» про це повідомив у своєму відеозверненні президент Володимир Зеленський у понеділок ввечері.

 

«Важливим питанням є робота продовольчих ринків. На найближчому засіданні - у середу - уряд розгляне можливість їх відкриття. Я вважаю, що за умови дотримання усіх правил безпеки уже цієї п'ятниці ринки зможуть відновити роботу», - сказав глава держави.  

 

При цьому, Зеленський підкреслив, що ринки знову запрацюють «лише за умови дотримання усіх правил безпеки».

 

«Робочі місця, заробіток громадян, зокрема, малих фермерів, є дуже важливими. Але життя та здоров'я українців - понад усе», - підкреслив президент.

 

Після цієї заяви президента міністр МОЗ Максим Степанов навів деталі: мовляв, продовольчі ринки будуть працювати при наявності у всіх продавців і покупців медичних масок, а на входах до ринку буде здійснюватися температурний скринінг.

 

За його словами, відповідну постанову МОЗ вже підготувало, її розгляне уряд. Також МОЗ та Мінекономіки розробили «чіткий алгоритм санітарного контролю роботи ринків».

 

Пан Степанов також опублікував інфографіку з вимогами, за яких будуть працювати продовольчі ринки.

 

 

Раніше глава держави закликав уряд відкрити продовольчі ринки. Кабінет міністрів, у свою чергу, розгляне це рішення 29 квітня.

 

До таких дій владу спонукали акції протесту фермерів Херсонщини: зокрема, у селі Великі Копані в Олешківському районі, де на найбільшому в країні гуртовому ринку овочів виник колапс зі збутом великої кількості городини.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

До речі, саме 14 квітня уряд припускав можливість відкриття продовольчих ринків, але так і не скасував заборону на їхню роботу в умовах карантину.

 

Після цього ринок у Великих Копанях запрацював, а протестувати почали й інші фермери та працівники гуртових ринків не лише Херсонщини, але й сусідніх областей. Нова акція сільгоспвиробників, які перекрили Антонівський автомобільний міст під Херсоном в неділю і висипали на дорогу кілька ящиків огірків, привернула увагу вже багатьох ЗМІ країни.

 

Ці акції фермерів привернули увагу багатьох українців, які не можуть купити городину за доступними цінами, тим більше, що у суперемаркетах переважають імпортні овочі. Тож, як бачимо, влада змушена була піти на поступки.