У Черкасах помʼякшили карантин: ходитиме транспорт й працюватиме торгівля

17:45, 30.04.2020
У Черкасах помʼякшили карантин: ходитиме транспорт й працюватиме торгівля

Громадський транспорт у Черкасах працюватиме з 1 травня, пасажири повинні мати лише посвідчення з роботи і жодних спецпропусків.

Карантинні заходи помʼякшатьу Черкасах з 1 травня.

 

Як повідомляє «УМ», таке рішення прийняли члени міськвиконкому на своєму засіданні у четвер.

 

Пом’якшити карантинні заходи вирішено  через численні звернення представників малого бізнесу, які наразі переживають нелегкі часи, залишившись без засобів для існування.

 

Як наголошує заступник міського голови Ігор Волошин, влада має запускати економіку, яка опинилася на межі колапсу, а люди повинні мати змогу заробляти на життя.

 

Отож вже завтра, уточнює «УМ» Сергій Воронов,  розпочинає свою роботу громадський транспорт. Пасажири, а це тільки працюючі, мають бути з посвідченням з роботи, в масках і  в рукавичках. Медиків возитимуть окремо.

 

Дозволено роботу ярмаркам та закладам торгівлі, які продають меблі, сантехніку, канцтовари,  будівельні матеріалами, електрообладнання та інструменти. Також свої двері відчинять перукарні, салони краси, майстерні  по ремонту взуття, одягу, по встановлення вікон та дверей.

 

Уже можна відвідувати парки, пляжі, набережні, спортивні майданчики.

 

«Рішення по громадському транспорту починає діяти з моменту його підписання. А по торгівлі я не коментую, оскільки вважаю, що діє постанова КМУ», – говорить «Україні молодій» заступниця черкаського міського голови Людмила Бордунос, яка саме з цього міркування не брала участь в голосуванні на засіданні виконкому.

 

Водночас пані Людмила звертається до черкаських підприємців і наголошує, що  розуміє бажання всіх працювати, але «ви маєте бути попереджені, що рішення виконавчого комітету про дозвіл працювати торгівлі та сфері послуг не скасовує постанову КМУ.

 

Отож в разі, якщо правоохоронні органи складуть протокол за порушення карантинних заходів, встановлених кабміном, а саме заборону здійснювати господарську діяльність певним галузям, суд може накласти штраф».

Як повідомляла «УМ», Кабінет міністрів розробив план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. Утім, через протести фермерів Херсонщини уряд вирішив відкрити ринки в Україні, але остаточне рішення переклав на місцеву владу.

 

Зауважимо, що «Україна молода» першою із загальноукраїнських ЗМІ повідомила про відчай сільгоспвиробників у Великих Копанях, які ще 14 квітня тонами викидали на смітник або віддавали свиням городину, яку не могли продати.

 

Після цього ринок у Великих Копанях запрацював, а протестувати почали й інші фермери та працівники гуртових ринків не лише Херсонщини, але й сусідніх областей. Нова акція сільгоспвиробників, які перекрили Антонівський автомобільний міст під Херсоном в неділю і висипали на дорогу кілька ящиків огірків, привернула увагу вже багатьох ЗМІ країни.