Милованов прогнозує до півмільйона безробітних через коронавірус

08:32, 20.03.2020
Милованов прогнозує до півмільйона безробітних через коронавірус

Тимофій Милованов (в центрі) прорахував темпи зростання безробіття в Україні на прикладі Китаю. (Фото з ФБ-сторінки Тимофія Милованова)

Колишній міністр економіки Тимофій Милованов стверджує, що за консервативною  оцінкою збільшення безробіття внаслідок кризи в України складає від 170 тис до 500 тисяч людей вже найближчим часом.

 

Про це Тимофій Милованов написав у Facebook.

 

"В Китаї безробіття зросло за місяць на 1% до 6,2%. В Україні безробіття приблизно 8,6%, що складає біля 1,5 млн людей. Якщо безробіття зросте так само як в Китаї на 1%, це буде означати, що 170 тис людей втратять роботу. Але дані з Китаю -це офіційна статистика", - зазначив екс-міністр.

 

За його словами, найбільш вразливими до втрати роботи під час кризи є неформально зайняті робітники.

 

«В Китаї таких приблизно 291 млн. В Україні це близько 20% від всіх працівників, або 3,4 млн людей. З них 22-23% працюють в сферах торгівлі, дрібного ремонту, харчування, готелів, та транспорту. Тобто приблизно 700 тис людей», - зазначає ексміністр економіки.

 

Він припускає, що від чверті до половини з них можуть звільнити під час кризи. І наводить офіційні дані, згідно з якими, в Китаї за опитуванням рекрутингового агенства Zhaopin.com, 40% робітників працюють в нормальних умовах, 25% втратили роботу, 17% не отримують зарплату, а 20% мають затримку з зарплатою.

 

«Тому припущення, що роботу втратять від чверті до половини неформально зайнятих працівників в найбільш вразливих галузях, може бути прийнятим як обгрунтоване та консервативне», - додав Милованов.

 

І констатував: «За такого сценарію, це буде від 175 до 350 тисяч людей».

 

За його словами, якщо звільнення відбудуться і в інших галузях неформально зайнятих - то цифра буде ще більшою.

 

Зауважимо, що згідно з новим прогнозом Міжнародної організації праці, економічна та трудова криза, спричинені пандемією коронавірусу, можуть збільшити глобальне безробіття на майже 25 мільйонів осіб.

 

Як повідомляла «УМ», раніше пан Милованов заявив, що без нової програми підтримки від МВФ економічна криза в Україні стане сильнішою, зростуть ціни і підвищиться курс.

 

Тоді як заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован заявив, що ніхто в МВФ не відмовляв Україні в кредиті - персонал Фонду щодня спілкується з НБУ і Кабмном та працює над програмою.