Оржель пояснив логіку розділення платіжок на газ: держава регулює тарифи на природні монополії

11:25, 07.02.2020
Оржель пояснив логіку розділення платіжок на газ: держава регулює тарифи на природні монополії

Олексій Оржель

Розділення платіжок за споживання і транспортування газу є вимогою розділення діяльності, таким чином влада контролює і регулює тарифи на природні монополії.

 

Про це заявив на годині запитань до уряду у Раді міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

 

"Розділення платіжок на два платежі є вимогою через розділення діяльності. У нас відокремлена діяльність транспортування, відокремлена діяльність розподілу і постачання газу. Це означає, що держава контролює і регулює тарифи на природні монополії, на транспортування. Розподіл газу це є природніми монополіями. Для того, щоб не було зловживань держава і контролює це питання в рамках рішень незалежного регулятора", - сказав Оржель.

 

За його словами, навіть люди, які самостійно встановили твердопалевні котли повинні сплачувати за транспортування газу для того, щоб була постійна послуга газопостачання.

 

"Навіть якщо ми врахуємо капітальні витрати для створення цієї системи, люди дійсно скидалися, будували ці газорозподільчі мережі. Все-таки, щоб весь час був тиск в цих мережах, щоб вони весь час працювали, щоб були ремонтні бригади, обслуговуючий персонал, треба платити гроші, не може воно весь час бути в робочому стані без того, щоб за них не платити", - зазначив Оржель.

 

Як повідомляла УМ, у парламентській фракції "Слуга народу" розділяють позицію про повернення до однієї платіжки за газ. Адже дві платіжки - за газ та транспортування - плутають людей та дають простір для маніпуляцій з боку постачальників газу.