«Нафтогаз» пропонує з 1 квітня не піднімати ціни на газ

14:16, 14.03.2019
«Нафтогаз» пропонує з 1 квітня не піднімати ціни на газ

Андрій Коболєв запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для всіх категорій споживачів (фото: Delo.ua)

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв запропонував Кабміну розглянути можливість повної лібералізації постачання природного газу для всіх категорій споживачів з 1 квітня 2019 року, що дозволить не піднімати ціну на газ.
 
Про це йдеться у листі Андрія Коболєва до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пише "Економічна правда".
 
Повідомляється, що "Нафтогаз" здійснив закупівлю газу на точці Словаччини за ціною, еквівалентною 5981 грн/тис. кубометрів. З урахуванням ПДВ та витрат на транспортування і постачання це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів.
 
Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабміну про ПСО, підкреслив Коболєв.
 
"Реформа газового ринку в Україні дала можливість десяткам компаній вільно купувати газ на європейському ринку та постачати його комерційним споживачам", - зазначається в листі.
 
"Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно обирати постачальника природного газу, можна обгрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою від поточної регульованої ціни", - стверджує Андрій Коболєв.