Депутати прийняли закон про боротьбу із «човникарями», які привозять з-за кордону речі без мит

17:14, 08.12.2017
Депутати прийняли закон про боротьбу із «човникарями», які привозять з-за кордону речі без мит

Для мешканців прикордонних населених пунктів можливість купити подешевше закордоном і продати в Україні - чи не єдиний спосіб заробітку (Галина Стадник / DW (фото із соцмереж))

Депутати Верховної Ради прийняли зміни до Податкового кодексу, що істотно вдарять по тим українцям, які заробляють на перепродажі товарів з-за кордону.

Про це повідомляє "Новое время".

Згідно нових норм законодавства, з 2018 року українці зможуть лише 3 рази привести з-за кордону або отримати поштою товари на суму до 500 євро без сплати митних платежів. Всі подальші рази вартість безплатного ввезення товарів буде в 10 разів меншою - еквівалент 50 євро.

Верховна Рада проголосувала за зміни до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році (законопроект № 6776-д).

У тексті законопроекту, винесеному на перше читання, запроваджувати обмеження не пропонувалося. Їх внесли з поправками до другого читання.

Нинішні правила безмитного ввезення товарів в ручному або супроводжуваному багажі сумою до €500 (в аеропортах - до €1 тис.) і вагою до 50 кг діятимуть для тих, хто був відсутній в Україні понад 24 години і в'їжджає в країну не частіше ніж один раз протягом 72 годин, зазначає агентство Інтерфакс-Україна.

Згідно зі змінами, при більш частому в'їзді без податків можна ввезти товари на суму тільки до €50.

Для тих, хто був відсутній в Україні менш ніж 24 години і в'їжджає в країну частіше ніж однин раз протягом 72 годин базою оподаткування вважається сумарна вартість ввезених товарів, що перевищує в еквіваленті €50, з урахуванням мита, яке підлягає оплаті.

Крім цього, також запроваджено обмеження на безподаткові пересилання товарів фізичним особам у міжнародних поштових та експрес-відправленнях: тепер їх може бути максимум три протягом одного календарного місяця сумарною фактурною вартістю до €150, тоді як починаючи з четвертої посилки вони вже будуть обкладатися податком, митом і акцизом.

Зазначимо, що обмеження на отримання посилок в €150 було і раніше, але це була максимальна вартість однієї посилки, а кількість відправлень не обмежувалася трьома.