4 мільярди для «Мрії»

23:00, 31.05.2016
4 мільярди для «Мрії»

Перший політ найбільшого у світі і виготовленого в Україні літака «Ан-225» «Мрія» на Зелений континент зіграв, як виявилося, піар-роль для цього літака. Про «Мрію» почали говорити потенційні інвестори, і держпідприємство «Антонов» навіть розглядає відновлення серійного випуску крилатого гіганта.

...«Ан-225» «Мрія», за класифікацією НАТО—Cossack, тобто «Козак» — транспортний реактивний літак надвеликої вантажопідйомності, спроектований у київському конструкторському бюро ім. Антонова. Всього було виготовлено дві машини, одна з яких піднялася у небо 21 грудня 1988 року. Станом на сьогоднi в льотному стані перебуває один літак, який експлуатує українська компанія Antonov Airlines. Збудували його для потреб амбіційної радянської космічної програми — багаторазових пілотованих апаратів «Буран». Виготовлена в Україні «Мрія» мала різні компоненти ракети-носія від місць виробництва до пускового майданчика.

Де-факто у радянській космічній програмі «Ан-225» відзначився тільки транспортуванням «Бурану» на авіасалон у Ле-Бурже у травні 1989 року. Після розпаду СРСР єдину «Мрію», яка залишилася «на крилі», демонтували. Але потім, коли потреба в ньому стала очевидною, лайнер відновили силами українських підприємств. А також доробили, аби найбільший літак відповідав стандартам цивільної авіації.

Більшим, ніж «Ан-225», у світі був лише один-єдиний літальний апарат — Hughes H-4 Hercules, який належав до класу літаючих човнів і піднімався у повітря лише один раз, у 1947 році. Тож більшість світових рекордів за вантажопідйомністю у світі встановила саме «Мрія». Перевезенням вантажу у 156,3 тонни «Ан-225» побив одразу 110 світових авіаційних рекордів. «Мрія» занесена у Книгу рекордів Гіннесса — за перевезення найбільшого в історії авіації моновантажу 187,6 тонни — з німецького Франкфурта в Єреван. Ним став генератор вагою 174 тонни разом із рамою для спорудження нової вірменської електростанції.

Другу «Мрію» свого часу так і не збудували, вона готова на 70%. Десять років тому заводу-виробнику для побудови другого «Ан-225» не вистачило 120 млн. доларів. Тепер ситуація змінилася, і київські авіабудівники дивляться на проблему вже дещо глобальніше.

«За скромними оцінками, створення і запуск такого літака в серійне виробництво оцінюється в 3-4 млрд. доларів. Левову частку витрат займає підготовка виробництва, виготовлення оснащення, закупівля обладнання, сертифікація і випуск конструкторської документації», — повідомив перший віце-президент ДП «Антонов» Олександр Коцюба.

Наразі, після феєричного рейду з Праги в австралійський Перт, «Мрією» буцімто зацікавилися китайські інвестори. «Для них така сума цілком підйомна. Але поки це на рівні обговорення. «Мрія» цікава не тільки як унікальний комерційний перевізник. Такий літак прикрасить собою імідж будь-якої країни. Але для однієї компанії такі суми непомірно великі. Ми бачимо це як якийсь міждержавний проект», — пояснив Коцюба. За його словами, нова «Мрія» суттєво відрізнятиметься від свого попередника «начинкою». «Зовнішній вигляд літака практично не зміниться, але з точки зору техніки та інженерії це буде зовсім інший літак — iз новітнім обладнанням і двигунами», — сказав перший віце-президент.

А ТИМ ЧАСОМ...

Траволта як рекламний агент

Розмови навколо «Ан-225» спричинили появу чергової напівкурйозної петиції, що її розмістили на сайті Президента України. Автор петиції просить Петра Порошенка запросити голлівудського актора Джона Траволту, який, як відомо, має ліцензію пілота і чимало часу проводить за штурвалом, для показового пілотування «Мрії».

Причому Траволта має не просто підняти у повітря найбільшу авіаційну вантажівку, а й залучити її до перевезення знімальних груп Голлівуду, а також концертних груп. Принаймні великотоннажного обладнання, яке вони використовують.