Українські дослідники Антарктики видали масштабну україномовну енциклопедію

11:47, 08.08.2024
Українські дослідники Антарктики видали масштабну україномовну енциклопедію

У книзі зібрана інформація про географію Антарктики, її гірські породи, рослинний і тваринний світи. (Фото з відкритих джерел)

Першу масштабну українськомовну енциклопедію "Антарктика: шість нарисів для тих, хто хоче знати більше" видали українські полярники з наукової станції "Академік Вернадський"

 

Як інформує УМ, про це повідомив 8 серпня Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

 

Науковці розповіли, що працювали над цим виданням кілька років.

 

"У далекому 1904 році, тобто рівно 120 років тому, побачила світ перша українськомовна стаття Степана Рудницького "Дещо про Антарктиду". Нинішнє видання наших вчених продовжує цю справу.

 

У новітній історії України вкрай бракує таких масштабних україномовних енциклопедій, і я дуже пишаюся, що одну з них створили саме фахівці Національного антарктичного наукового центру", – розповів науковий редактор Євген Дикий.

 

У книзі зібрана інформація про географію Антарктики, її гірські породи, рослинний і тваринний світи. Крім того, окремі розділи присвячені історії відкриття континенту та дослідницькій роботі українців, які там перебувають.

 

Над енциклопедією працювала група вчених, зокрема керівники відділів НАНЦ Іван Парнікоза, Денис Пішняк та Андрій Федчук. Також до створення долучилися учасники сезонних експедицій Сергій Кадурін, Ганна Євчун та Олександр Яровий.

 

Науковими редакторами стали директор Центру Євген Дикий та очільниці відділів НАНЦ Оксана Пньовська та Анна Торгоненко.

 

Український біолог Іван Парнікоза сподівається, що енциклопедію використовуватимуть у школах, закладах вищої освіти чи наукових установах і якомога більше людей "познайомляться" з дивовижним світом Антарктики.

 

Наразі книга доступна лише в онлайн-форматі. Завантажити її можна за посиланням.

 

Парнікоза також додав, що інші науковці, дослідники та експерти можуть поділитися враженнями від прочитання енциклопедії "Антарктика: шість нарисів для тих, хто хоче знати більше". Надіслати відгук можна на електронну скриньку [email protected].

 

А нещодавно українські полярники показали, як їх переслідував морський леопард та світлини зоряного неба над станцією "Вернадський".

 

Як повідомляла УМ, Людина енциклопедичних знань: відійшов у засвіти дослідник Антарктики Бочкарьов.