Найсуворіша зима за півстоліття: у Монголії загинуло до 5 мільйонів тварин, фото

14:34, 22.03.2024
Найсуворіша зима за півстоліття: у Монголії загинуло до 5 мільйонів тварин, фото

Собака виє біля мертвих овець і кіз у надзвичайно холодну погоду в Баянмунх, провінція Хентій у Монголії, 22 лютого 2024 року. (Фото: Byambasuren Byamba-Ochir/AFP/Getty Images)

Монголія переживає найсуворішу зиму за півстоліття: в екстремальних умовах загинуло вже понад 4,7 мільйона тварин, низькі температури також загрожують харчуванню тисяч людей.

 

Як інформує УМ, дані оприлюднив Міжнародний комітет Червоного хреста повідомляє CNN.

 

Суворі умови в Монголії називають дзудом. Він настає, коли літня посуха змінюється сильними снігопадами і екстремальними морозами. Температура повітря може опускатися до -30°C або й нижче.

 

Високий сніговий покрив і товстий шар льоду покривають пасовища, позбавляючи худобу доступу до їжі.

 

У ​​Монголії близько 300 тисяч людей є традиційними кочовими скотарями: їхня діяльність залежить від великої рогатої худоби, кіз і коней. Сім’ї скотарів мандрують величезними луками країни, щоб знайти нові пасовища для випасання худоби. У літні місяці вони вирощують корм для тварин на зиму.

 

Дзуди трапляються в Монголії дедалі частіше, тому пасовища не встигають відновитися в перервах між екстремальними погодними умовами, а пастухи – зробити потрібні запаси.

 

 

"Люди, які повністю залежать від своєї худоби, всього за декілька місяців стали злиденними. Деякі з них тепер не можуть прогодувати себе або обігріти свої домівки", – каже Олександр Матеу, регіональний директор МКЧХ у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

 

За даними МКЧХ, з листопада 2023 року щонайменше 2250 сімей скотарів втратили понад 70% своєї худоби. Понад 7000 сімей зараз не мають достатнього доступу до харчування.

 

Дзуд вразив три чверті території країни, але очікується, що умови погіршаться.

 

"Зараз весна, але зима в Монголії затягується, на землі все ще лежить сніг, а худоба все ще гине", – зазначає Матеу.

 

Минулого місяця монгольський уряд оголосив стан підвищеної готовності, який триватиме до 15 травня.

 

 

"Навіть високого рівня готовності, який був у Монголії цього року та в попередні роки, недостатньо, щоб впоратися з екстремальними умовами. Ми зробили велику підготовку, і масштаби все ще застали нас зненацька", – пояснює регіональний директор МКЧХ.

 

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, цьогорічний рівень снігового покриву був найвищим за 49 років і охопив 90% території країни.

 

"Ці дзуди циклічні, і вони трапляються дедалі частіше. Їх було вже шість за останні 10 років. Цей, безперечно, найгірший", – сказав Матеу.

 

Дані Програми розвитку ООН (ПРООН) свідчать, Монголія є однією з країн, які найбільше постраждали від кліматичної кризи. Середня температура повітря там за останні 70 років зросла на 2,1°C.

 

Як повідомляла УМ, Зима-рекордсменка: одна з найтепліших за 143 років спостережень в Україні.