«Щедрик – колядка дзвонів»: НБУ презентував пам’ятні монети до Різдва

10:53, 22.12.2023
«Щедрик – колядка дзвонів»: НБУ презентував пам’ятні монети до Різдва

"Різдвяний набір" монет від НБУ. (Фото: сайт НБУ)

На честь всесвітньовідомої української колядки в обробці композитора Миколи Леонтовича Нацбанк випустив набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів».

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

«Уперше для монет ми обрали форму дзвоника. Мелодія «Щедрика» нагадує передзвін, а американська версія пісні зветься «Колядка дзвонів». Синергія та єднання української та американської культури створили композицію, яка є символом Різдва в усьому світі. Монети-дзвоники поєднали в собі національні кольори України та США і стануть символом нашої багаторічної співпраці», – зазначив голова Національного банку Андрій Пишний.

 

Набір пам’ятних монет «Щедрик – колядка дзвонів» презентували голова НБУ Андрій Пишний разом із тимчасовим повіреним у справах США в Україні Робертом Нідемом. Пишний подарував пану Нідему один із перших примірників набору пам’ятних монет.

 

«Ця монета відображає визначальний момент музичного обміну та прославляє унікальну культурну спадщину України. Це чудове свідчення глибокого та міцного зв’язку між нашими двома країнами, а також стійкості та сили України», – прокоментував Роберт Нідем.

 

Кожна з трьох монет набору «Щедрик – колядка дзвонів» номіналом 10 грн має форму дзвоника. На монетах зображені різдвяні композиції, перше виконання «Щедрика» у Карнеґі-холі, кольорові прапори України та США, композиція зі споруд Києва і Нью-Йорка та золотисте мереживне тло зі дзвониками.

 

Монети «Щедрик – колядка дзвонів» можна придбати в інтернет-магазині НБУ з 2024 року.

 

Уперше український «Щедрик» Миколи Леонтовича виконав хор Київського університету у 1916 році. За п’ять років, у 1922-му, Українська капела заспівала «Щедрика» в Карнеґі-холі в Нью-Йорку. А 1936-го американський композитор українського походження Пітер Вільховський адаптував слова колядки англійською мовою, і «Щедрик» отримав другу назву «Carol of the Bells», ставши всесвітнім символом Різдва.

 

Як повідомляла УМ, «Країна супергероїв. Дякую залізничникам!»: НБУ презентував нову монету.