Екоцид в Україні: статуї тварин в Іспанії, Британії, Польщі та Португалії «заплакали», фото

18:20, 28.11.2023
Екоцид в Україні: статуї тварин в Іспанії, Британії, Польщі та Португалії «заплакали», фото

Організатори акції хотіли показати світу, як плачуть тварини в Україні від російського терору (UAnimals)

Українські активісти в Європі провели неординарну акцію протесту проти екоциду, вчиненого росією. Члени гуманістичного руху UAnimals додали "сльозинки" на статуї тварин у містах Іспанії, Британії, Польщі та Португалії.

 

Як повідомляла УМ, про це повідомили UAnimals на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Перший перформанс пройшов в Лондоні, де у коня та собаки Меморіалу Другої світової війни зʼявились сльози. Далі у Варшаві помітили, що кам’яний ведмідь Мєшко плаче. 

 

В іспанській Валенсії коту і собаці з Меморіалу покинутим тваринам також додали сльозинки. Також "заплакали" косулі у португальському місті Сінтра.


 

Статуї тварин "довели до сліз" звірства, з якими ми стикаємося через російську війну. Ми провели цей перформанс, щоб ще раз привернути увагу світу до наших щоденних страждань, спричинених росією. Війна вбиває не лише людей, вона знищує тварин, рослини та все середовище.

 

Тварини, що плачуть по всій Європі, символізують співчуття та солідарність з Україною, підтримку в нашій боротьбі з екоцидом.Саме цієї солідарності ми також очікуємо від людей у всьому світі", – сказала керівниця міжнародного відділу UAnimals Ольга Чевганюк. 


 

Ця ініціатива мала на меті привернути увагу міжнародної громадськості до екоциду, який, за словами організаторів, здійснюється Росією в українському довкіллі. Зоозахисники використали цей нестандартний спосіб, щоб висловити своє обурення та спонукати світову громадськість до більш активної підтримки екологічних питань в Україні. 

Нагадаємо, за перший рік повномасштабної війни Росія, без урахування КаховськоїГЕС завдала довкіллю України збитків на 2 трлн грн.

 

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, майже 500 тис. га території України сьогодні – під окупацією або у зоні бойових дій. 2,4 млн га лісів вже звільнені та потребують відновлення. Під окупацією – 10 національних природних парків, вісім заповідників і два біосферні заповідники.

 

Як повідомляла УМ, до Черкаського зоопарку небайдужі люди принесли молодого пелікана, котрий летів до вирію і відбився від зграї. Його знайшли в очереті в одному з приміських сіл. Воєнні дії великою мірою впливають на флору та фауну нашої країни.