Вишиванка: головні особливості українського одягу

13:52, 01.08.2023
Вишиванка: головні особливості українського одягу

Вишивання – це містичний процес очищення душі. По завершенню роботи жінка відновлювалася психологічно і наповнювалася енергією.

В національному одязі народу відображається самосвідомість і дух нації. В ньому відтворюються головні цінності і прагнення людей. Українська вишиванка – один із найкрасивіших національних вбрань світу. Процес створення вишиванки – кропітка праця, котра є способом самовираження і ритуалом кожної майстрині.

 

В давнину дехто вважав, що жінки вишивали лише для того, щоб прикрасити свій побут і одяг. Однак, вишивання – це містичний процес очищення душі. По завершенню роботи жінка відновлювалася психологічно і наповнювалася енергією. Це твердження стосується і сучасної жінки. Процес вишивання для багатьох - розвага та відпочинок. Точно так як віртуальне казино та азартні ігри для сучасного чоловіка. Він може забрати бонус за реєстрацію без депозиту, пограти в гральні автомати й повернутися до рідних повним енергії. 

 

Характерні риси та різновиди вишиванок

 

Вишиванка є носієм певної енергетики завдяки присутності на ній спеціальних символів і знаків. Чари весільної сорочки, наприклад починали діяти з моменту вінчання доки не одяг не зноситься. Тому українські жінки весільне вбрання дуже берегли і одягали його тільки на великі свята.

 
 

За процесом вишивання здавна рукодільниці проводили досить багато часу. Для здійснення свого ритуалу вони гарно вбиралися і прикрашали житло. В одній домівці часто збиралося декілька майстринь, перетворюючи процес вишивання на вечорницю.

 

Головні риси вишиванки:

 

- Простота фасону, що поєднує в собі практичність та красу;

- наявність яскравих декоративних елементів;

- натуральні тканини.

 

Для чоловічих вишиванок характерна строга геометрична вишивка. Для жіночих – витончені візерунки із складним сплетінням. Дитячий одяг носив простий орнамент.

 

Головні риси чоловічих вишиванок:

 

- Одяг із грубого полотна з вишитим вирізом з комірцем;

- візерунки на рукавах.

 

Жіночі вишиванки:

 

- Вишивка на рукавах, манжетах, горловині та внизу;

- довгий одяг білосніжного кольору.

 

Заміжні жінки носили жупан – безрукавку.

 

Вишиванка в наші дні

 

За часів радянської влади вишиванка відійшла на другий план. Вона стала використовуватися лише на офіційних заходах: зустріч поважних гостей, виступи на сцені та ін. 

 
 

Незалежна Україна в національний одяг вдихнула нове життя. Сучасну вишиванку класифікуються наступним чином:

 

1. Повсякденне вбрання. Сучасні дизайнери при створенні вишиванок опираються на світові модні тенденції. Це дозволяє їм конкурувати з найкращими брендами світу. Вишиванка – це ділове і практичне вбрання, що виготовляється із тканин різної якості і складу.

2. Дизайнерське. Вишиванку обирають світські особи для виходу на сцену, участі в публічних заходах. Це зазвичай унікальні вироби ручної роботи від українських майстринь. Характерний широкий спектр фасонів. Виготовляються із якісної натуральної тканини.

3. Етнічний. Сучасне втілення національного вбрання. Виготовляється із льняної чи бавовняної тканини ручним, чи машинним методом. Трикотажні вироби прикрашаються етнічними елементами: стрічками, принтами, тасьмою та ін.

 

Сучасна вишиванка – святкове вбрання українця. Більша частина виготовляється машинним способом невеликими партіями. Одяг відповідає модним світовим тенденціям.