Птахи можуть «розлучитися» через безладне статеве життя – дослідження

11:43, 05.07.2023
Птахи можуть «розлучитися» через безладне статеве життя –  дослідження

Птахи можуть розлучитися через сексуальну нерозбірливість або довге перебування окремо.

Деякі птахи можуть розлучатися зі своїми партнерами – про це заявили науковці. Причому причини таких вчинків схожі на людські — романи на стороні або тривала розлука.

 

Як інформує УМ, про це пише видання The Guardian.

 

Вважається, що понад 90% видів птахів зазвичай мають одного партнера протягом принаймні одного сезону розмноження, а іноді й довше. Однак деякі моногамні птахи знаходять іншу пару на наступний сезон розмноження, хоча попередній партнер живий. Як і в людей, така поведінка називається «розлученням».

 

Дослідники з Китаю та Німеччини вивчили випадки розлучень 232 видів птахів, а також дані про смертність і відстані міграції. Команда також надала самцям і самкам кожного виду окрему «оцінку проміскуїтету» на основі інформації про поведінку птахів.

 

Сивки, ластівки, мартини, іволги та дрозди мали високий рівень розлучень і розбещеності самців, тоді як буревісники, альбатроси, гуси та лебеді розлучалися рідко і зазвичай зберігали вірність одному партнеру.

 

Дослідники також виявили, що більша сексуальна розбещеність у самців пов’язана з вищим рівнем розлучень, а проміскуїтет у самиць — ні.

 

«Коли птах-самець веде безладне статеве життя, це часто сприймається як зменшення його прихильності, оскільки його увага та ресурси розподілені між кількома самками. Це може зробити його менш привабливим як партнера, а отже, підвищить ймовірність його розлучення в наступному сезоні розмноження», — пояснив співавтор дослідження в Інституті поведінки тварин Макса Планка, доктор Зітан Сонг.

 

Види з більшою відстанню міграції мають вищий рівень розлучень. Під час перельоту, партнери можуть прибувати до місця призначення у різний час і формувати нові пари для розмноження. Кількість таких випадків збільшується, чим далі перелітають птахи.

 

Команда науковців, зокрема з Університету Країни Басків в Іспанії, дізналася, що птахи, які мешкають на європейському континенті, стали менш барвистими, ніж 15 років тому.

 

Як повідомляла УМ, мозок собак і людей сприймає пози тіла схожим чином – це показало нове дослідження науковців.