У Ірпені збережуть графіті Бенксі з аварійної багатоповерхівки

19:21, 24.04.2023
У Ірпені збережуть графіті Бенксі з аварійної багатоповерхівки

Мер Ірпеня пообіцяв зберегти графіті, попри те, що будинок демонтують (Фото з відкритих джерел)

В Ірпені розпочали демонтаж зруйнованого будинку, на якому зображене одне з графіті всесвітньо відомого вуличного художника Бенксі. Мер Ірпеня розказав, про долю малюнку. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив мер Ірпеня Олександр Маркушин в ефірі національного телемарафону.

 

Він зазначив, що роботу британського художника, на якій зображена гімнастка зі стрічкою, яка стоїть на дірці від влучання російського снаряда, демонтують з будинку, але збережуть.

 

«Ми потім будемо дивитися, чи на цьому місці, чи буде перенесено. Але ми хочемо зберегти це зображення, яке намалював Бенксі. Можливо, буде біля будинку зроблено артоб'єкт. Зробимо все можливе, щоб його залишити»,– сказав Маркушин.

 

Про те, що в Ірпені почали зносити будинок, на якому створив одну зі своїх українських робіт Бенксі, днями повідомила у Facebook депутатка Ірпінської міської ради Оксана Нечитайло.

 

«У вівторок, 18 квітня, розпочнеться демонтаж будинку 160/1 вулиці Северинівська. Після цього, орієнтовно через два тижні, розпочнуться демонтажні роботи будинку 158»,– писала тоді вона.

 

Нечитайло додала, що робота Бенксі, що вже стала культурним надбанням цього мікрорайону, буде збережена.

 

«Не хвилюйтесь щодо малюнку всесвітньовідомого художника Бенксі, який розміщений на цьому будинку. Картину демонтують окремо та збережуть. Цей витвір мистецтва є уже культурним надбанням нашого мікрорайону», - запевнила вона.

 

У листопаді 2022 року британський фотограф Ед Рем, який нещодавно сфотографував у звільненому Ізюмі графіті схожі на роботи Бенксі, опублікував фото кількох робіт у стилі британського художника з Київської області.

 

Одним із перших фото стала світлина з Бородянки, не на фоні внутрішньої напівзруйнованої стіни будинку виднівся малюнок: хлопчик кидає на спину чоловіка в кімоно. "Цікаво, це може бути Бенксі, чи це імітація?" – написав тоді фотограф.

 

Загалом у Київській області віднайшли сім робіт художника – одна з них знаходилася прямо в центрі Києва, на Майдані Незалежності. 17 листопада Бенксі в своєму Instagram підтвердив авторство цих робіт, опублікувавши відео про їх створення та подорож до України.

 

Як повідомляла УМ, до Дня всіх закоханих британський вуличний художник Бенксі створив графіті на тему домашнього насильства.