Давид - не порнографія: Флоренція запрошує до музею учнів та батьків зі школи у Флориді

16:24, 28.03.2023
Давид - не порнографія: Флоренція запрошує до музею учнів та батьків зі школи у Флориді

Вважати статую Давида порнографічною означає не тільки не розуміти Біблію, але й саму західну культуру. (Фото ВВС)

Після скандального звільнення директорки через показ учням на уроці скульптури Давида, Музей Флоренції, де зберігається шедевр епохи Відродження, запросив до себе батьків та учнів цієї приватної школи Флориди.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ВВС.

 

Директорка музею Galleria dell'Accademia, в якому скульптура виставляється з 1873 року, Сесілі Холлберг надіслала запрошення цілому класу і заявила, що директорка школи має бути "винагороджена, а не покарана".

 

"Говорити про епоху Відродження, не показуючи Давида, безперечну ікону мистецтва і культури того історичного періоду, було б безглуздо", – цитує Холлберг BBC.  

 

Директорка музею заявила, що вважати статую Давида порнографічною означає не тільки не розуміти Біблію, але й саму західну культуру. 

 

«Я не можу повірити, що це насправді сталося, спочатку я подумала, що це фейкова новина, настільки це було неймовірно і абсурдно,– сказала Холлберг. Необхідно розрізняти оголеність і порнографію. У Давиді немає нічого порнографічного або агресивного, це молодий хлопець, пастух, який навіть згідно з Біблією не мав показного одягу, але хотів захистити свій народ», – додала вона.

 

 

Мер Флоренції Даріо Нарделла також запросив вчителя, який показав учням роботу Мікеланджело, відвідати місто і побачити вживу його витвори мистецтва.

 

«Плутати мистецтво з порнографією просто смішно. Мистецтво - це цивілізація, і ті, хто його викладає, заслуговують на повагу»,– написав Нарделла у Twitter.

 

«Італія переповнена творами мистецтва, від величних статуй до чарівних фонтанів і картин, не тільки в музеях, але й у всіх її містах, на площах і вулицях, причому на деяких з них зображені оголені фігури. Чи є це порнографією? Чи варто закривати цілі міста через художні зображення людського тіла?»– зауважила Холлберг.

 

Флорентійський мистецтвознавець і декан університету у Сієні Томазо Монтанарі заявив, що таке ставлення до навчального процесу бентежить.

 

«По-перше, викликає занепокоєння відсутність освітньої свободи, оскільки вона не повинна обмежуватися сім'ями. З іншого боку, з культурної точки зору, західний світ має тенденцію асоціювати фундаменталізм і цензуру з іншими суспільствами, вважаючи, що він володіє здатністю поширювати демократичні ідеали по всьому світу. Але цей культурний відступ чітко висвітлює присутність фундаменталістських поглядів і на Заході», - зазначив він.

 

Як повідомляла УМ, інцидент стався на уроці з мистецтва у приватній християнській школі в Таллагассі, штат Флорида, де учням 6 класу показали скульптуру Мікеланджело, що зображає оголеного Давида – біблійного героя. Однак дехто з батьків назвав скульптуру Давида "порнографічною".