Кардинал Жан-П’єр Рікар скоїв сексуальне насильство щодо 14-річної дівчинки

13:01, 08.11.2022
Кардинал Жан-П’єр Рікар скоїв сексуальне насильство щодо 14-річної дівчинки

Французький кардинал Жан-П’єр Рікар 35 років тому зґвалтував 14 - річну дівчинку

Французький кардинал Жан-П’єр Рікар зізнався у сексуальному насильстві щодо 14-річної дівчинки, що скоїв 35 років тому. У цей час він був священиком в архідієцезії Марселя. Також один із найвищих прелатів католицької церкви відмовився від своїх релігійних обов’язків. 

 

Заяву прелата на прес-конференції зачитав голова Конференції єпископів Франції архієпископ Ерік де Мулен-Бофор

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

Жан-П’єр Рікар є одним з 11 єпископів, обвинувачених у сексуальному насильстві над дітьми після минулорічного звіту, який виявив тисячі педофілів у Французькій католицькій церкві.

 

«Тридцять п’ять років тому, коли я був священиком, я поводився осудливо з 14-річною дівчиною. Моя поведінка неминуче спричинила серйозні та тривалі наслідки для цієї людини»,– написав Рікар.

 

78-річний Рікар був архієпископом Бордо на південному заході Франції, поки не пішов у відставку в 2019 році, щоб служити в рідній єпархії Дінь-ле-Бен на півдні країни. У 1980-х роках він був священником в архідієцезії Марселя.

 

Рікар сказав, що розмовляв із жертвою і попросив у неї вибачення. Також єпископ заявив, що вирішив більше не мовчати, і що він доступний для правосуддя.

 

«Це складний процес. Але на першому місці – страждання, які переживають жертви, і визнання скоєних дій. Нарешті я прошу вибачення у тих, кого я образив і хто сприйме цю новину як справжнє випробування»,– цитує прелата видання Catholic News Service.

 

Нагадаємо, у 2021 році незалежна комісія виявила, що у Французькій католицькій церкві протягом останніх 70 років діяли понад 3 тисячі педофілів. Жертвами сексуального насильства стали понад 216 тисяч дітей та підлітків, більшість з яких – хлопчики. 

 

Католицька церква продовжує розслідування, а також вже почала виплачувати компенсації жертвам насильства.

 

Архієпископ Ерік де Мулен-Бофор повідомив, що правоохоронці та церковні органи розслідують справи про сексуальне насильство. Наразі у сексуальних злочинах звинувачують 11 чинних і колишніх єпископів.

 

Усім 11 обвинуваченим загрожує судове переслідування або дисциплінарне стягнення в Церкві. 

 

Водночас Ватикан не повідомив, які дисциплінарні заходи будуть вжиті проти кардинала Рікара.

 

У виданні Catholic News Service припускають, що покарання з боку церкви може варіюватись від наказу жити "життям молитви та покаяння" поза увагою громадськості до усунення з Колегії кардиналів або навіть зі священства.

 

Як повідомляла УМ, росіяни вчиняють насильство над  українськими жінками, дітьми, літніми людьми, що  є частиною воєнної стратегії рф.